El diumenge, 5 de novembre, s’han celebrat les XIII Jornades de Lleure i Feminisme a l’Ateneu la Bòbila de Barcelona, on hi han participat una setantena de persones d’Escoltes Catalans, Minyons Escoltes i Guies i Esplais Catalans.

Les Jornades de Lleure i Feminismes són un espai de trobada entre l’associacionisme educatiu i el moviment feminista i LGBTIQ. Un espai de col·laboració que ens permet estendre discursos, teixir complicitats i intercanviar experiències. Enguany l’Ateneu la Bòbila ha acollit la tretzena edició d’aquestes jornades, organitzades per l’Escola Lliure El Sol, Escoltes Catalans, Minyons Escoltes i Guies i Esplais Catalans.

Les jornades han arrencat a les 9:45 del matí amb una ponència d’obertura a càrrec de l’Àngela de Cúrcuma. La ponència s’ha centrat en el feminisme interseccional, destacant la importància de reconèixer les diverses opressions i privilegis que influeixen en les experiències individuals. S’ha subratllat la necessitat de prendre consciència i evitar personalitzar les dinàmiques, així com la importància de parlar obertament sobre les opressions i de respectar les decisions de les persones afectades.

Una hora després, han començat els tallers del matí, els quals s’han organitzat en tres eixos diferents. Al taller sobre “Feminisme antiracista i decolonial“, a càrrec de Florencia Brizuela, s’ha definit el feminisme decolonial, contextualitzant la lluita del col·lectiu en el context actual i adquirint eines per treballar-ho amb infants i joves.

Al taller “Com apropem relacions sanes a infants i joves amb perspectiva LGTBIQ+“, a càrrec del Col·lectiu l’Argelaga, s’ha parlat sobre com deixar de banda els referents tòxics i apropar-nos a models de relacions més respectuoses i inclusives, posant el plaer al centre de qualsevol vincle. S’ha remarcat la importància de buscar referents en aquelles persones que construeixen relacions des de la dissidència i trobar eines de gestió emocional i comunicació que ens ajudin a crear espais més segurs per a totes les persones.

Simultàniament, al taller “Salut mental amb perspectiva feminista” a càrrec de Psicoopera, s’ha abordat la salut mental des d’una perspectiva feminista i anticolonialista, qüestionant alguns aspectes del paradigma actual de la psicologia. Les talleristes han destacat la importància de no estigmatitzar els problemes de salut mental, així com diferenciar entre parlar de trastorns i parlar de neurodivergències.

Acabats els tallers del matí, dues companyes properes a l’organització han preparat el dinar a l’Àgora de la Plaça Sóller. Després de compartir aquest àpat, Zoe i Enira han dinamitzat el recital de poesia, creant un espai molt íntim on els versos han transportat el públic directament a les seves vivències i emocions.

A la tarda ha arribat el moment de la segona ronda de tallers. Durant el taller “Feminisme en contextos islàmics“, a càrrec de Conciencia Feminista, s’ha analitzat de manera crítica el feminisme islàmic, un feminisme que intenta reinterpretar l’Islam per conciliar-lo amb els ideals occidentals i el feminisme. No obstant això, les formadores han advertit que no és un feminisme complet, perquè com totes les religions abrahàmiques l’islam té un origen patriarcal i reprodueix desigualtats.

Durant la tarda també hem gaudit del taller “Trastorns de Conducta Alimentària: com podem prevenir-los i gestionar-los en l’àmbit del lleure?” a càrrec de Cinta Tort, on s’han desmuntat mites relacionats amb els TCA i s’han explorat accions preventives. Durant el taller s’ha destacat la importància de posar atenció en els senyals d’alarma i s’ha parlat sobre què fer quan hi ha sospites d’una mala relació amb el menjar.

Simultàniament, ha tingut lloc el taller “Plaer i desig: educació sexual i coneixença del propi cos amb perspectiva feminista” a càrrec de Sida Studi, on s’ha generat un espai d’anàlisi crítica respecte al model hegemònic de la sexualitat i s’han facilitat eines pràctiques per acompanyar la sexualitat.

Per tancar les jornades, a les 19:00h les participants s’han dirigit a la Sala Polivalent de l’Ateneu. Allà, mitjançant l’eina del mentimeter, s’han recollit les impressions de les participants i s’ha explorat quines temàtiques els agradaria abordar en futures edicions. L’anticapacitisme, la salut mental en infants i joves, l’abordatge del feminisme des de les masculinitats o com continuar aprofundint en el feminisme antiracista i decolonial són algunes de les temàtiques que generen més interès. Amb tot, les XIII Jornades de Lleure i Feminismes han estat una oportunitat per a descobrir recursos i dinàmiques, així com noves referents, perspectives i mirades.

Gràcies a totes les participants, a l’organització i a les talleristes per haver fet les jornades possibles!