Les comissions de les trobades d’adolescents i joves del sector Baix Llobregat i del sector Maresme ens expliquen els centres d’interès de les seves trobades.

Les monitores i monitors sovint trobem dificultats per preparar centres d’interès per als grups d’adolescents i joves dels nostres esplais. No volem caure en la infantilització del grup però, alhora, volem crear centres d’interès divertits, engrescadors, que motivin al grup i, la majoria de vegades, que facin arribar el contingut i valors que, des de l’esplai, volem aproximar als adolescents.

Així doncs, crear centres d’interès per adolescents i joves no sembla una tasca fàcil, pel que, des de les comissions preparatòries del sector Maresme i el sector Baix Llobregat ens han volgut compartir els centres d’interès que han realitzat a les seves trobades per a que us puguin servir d’inspiració:

1) Un centre d’interès totat de contingut, reflexió i valors: “Els anys 80”, centre d’interès de la DeCap del Maresme

A proposta de les adolescents i joves del sector, els centre d’interès escollit va ser els anys 80. Aquesta dècada, la comparativa amb l’actual i les perspectives de futur serien el fil conductor de tota la trobada. Aproximant als adolescents a una realitat històrica propera, es pretenia apropar-los a una perspectiva històrica recent, podent analitzar com ha canviat la societat en darrers trenta anys i, per tant, com podria canviar la societat en els trenta propers.

En arribar a la casa, els adolescents es trobaren una càpsula del temps amb tot d’objectes que els traslladaren a l’època i, les monitores i monitors, disfressats dels anys 80, els feren la presentació del centre d’interès en format de Tele-notícies, on cadascuna de les seccions presentades feia referència a una de les quatre temàtiques a través de les quals s’articularien, també, les formacions que es realitzaren a la tarda: moviments socials, medi ambient, internacionalisme i gènere. La finalitat de les formacions era que, una vegada acabades, a cadascuna d’elles es redactés el guió de cadascuna de les seccions del Tele-notícies del futur, el qual quedaria guardat en una càpsula que es podria obrir d’aquí trenta anys. El futur l’ escrivim cadascun de nosaltres.

2) Un centre d’interès motivador, divertit, competitiu i cohesionador: “Màfies famigliars”, centre d’interès de la Trobada de joves del Baix Llobregat

La presentació del centre d’interès als adolescents es va fer a càrrec de la “Lliga de la Màfia” (les monitores i monitors), la qual explicà que tots els mafiosos i mafioses havien hagut de marxar d’Itàlia ja que, actualment, dues “famíglies” molt potents de la màfia italiana es troben en conflicte. La majoria de mafioses i mafiosos han estat refugiats a Molins de Rei (espai en el que es celebrà la trobada), on haurien de conviure tots junts durant, almenys, un cap de setmana.
L’objectiu dels adolescents i joves és crear la seva “famíglia”, una família forta i unida que aconsegueixi sobreviure tot el cap de setmana sense ser apropiats per l’altra “famíglia”. A més de viure tot el cap de setmana en una guerra constant (es pot fer volar la imaginació), hi ha un joc transversal que consisteix en un joc de rol. Cadascun dels membres de la “famíglia” té establert un rol, el qual ha de respectar tot el cap de setmana, evitant que l’altra família descobreixin qui és o, del contrari, quedarà absorvit per l’equip oposat per sempre.

Els rols a repartir són: El Capo, és el que mana sobre tota la resta, tota la família li fa cas; la Mamma, és la mare del capo, la única a qui no li pot dir res, dona amb caràcter, cuida a tothom de la família com si fos el seu fill; la Donna, és la dona del capo, no acaba de saber massa res, s’ensuma coses però mai pregunta; El Figlio 1, és el fill del capo, l’hereu, exitós, li tenen respecte, el Figlio 2, és el fill del Capo, no “és ningú”, odia al figlio 1; el Toppo, és un traïdor, s’infiltra a l’altra famíglia i no ho pot dir; el Fratello 1, ets germà del capo, també tens poder i decideixes; els Siccarios, obeeixen al Capo i fan la feina més bruta.

Així doncs, us deixem aquests dos exemples de Centre d’Interès que han estat valorats molt positivament durant les trobades d’adolescents i joves dels sectors, per a que us puguin servir d’inspiració i els pogueu adaptar a la realitat del vostre sector o el grup d’adolescents i joves dels vostres esplais!