Durant l’Escola d’Esplac 2016, vam tenir l’oportunitat d’escoltar i entendre experiències d’educació que promouen la participació en diferents nivells. l’Esplai Piolet ens va explicar els orígens i objectius del seu DUPI: el Dia Universal de la Participació infantil que organitzen des de l’esplai.

La idea del DUPI va sortir arrel d’una activitat organitzada pel casal de joves de Barberà. Aquest organitzava les JASP (Joves amb Sensibilitat Política) on les joves feien propostes pel municipi, sempre coincidint amb les eleccions. L’esplai va decidir fer-ho també amb els infants, creant el IASP (Infants amb Sensibilitat Política).

Les primeres edicions del IASP es basaven en passejar amb els alcaldables per la ciutat amb els infants de l’esplai i anar analitzant les diferents mancances que hi trobaven i donar a conèixer les propostes que feien els infants. Més endavant, l’Ajuntament de Barberà del Vallès ho va fer accessible a més infants de la ciutat i van anar per les escoles recollint les aportacions i propostes d’infants de primària del municipi.

L’esplai va valorar que no podia ser una acció de cada 4 anys fundant, com a alternativa, el DUPI (Diada Universal per a la Participació Infantil). Els objectius principals són visibilitzar la infància i potenciar que els infants coneguin el seu municipi i que hi participin activament. Per això cada any el DUPI té un format diferent, segons les necessitats del moment, dels infants que hi participen, etc.

En el DUPI 13/14, van girar al voltant de l’ordenança de civisme de Barberà. Els infants i joves de l’esplai van proposar canvis que es van tenir en compte en la modificació de les lleis municipals. A més, arrel d’aquesta acció es va crear el Consell de la Infància de Barberà.

El curs 14/15 van voler aprofundir en l’àmbit municipal i van organitzar una Jornada Anticapitalista per Barberà: una gimcana amb proves que servien per reflexionar sobre el món en el que vivim (desigualtat, capitalisme, medi ambient, etc.).

Aquest any 15/16 l’esplai ha celebrat 25 anys i van voler fer coincidir l’aniversari amb la celebració del DUPI. Van programar una marató de jocs que va durar 25 hores amb l’objectiu de reivindicar els Drets dels Infants en general i la Participació Infantil, en particular.

Per a saber-ne més, podeu fer-li una ullada als Recursos Didàctics disponibles al web d’Esplac, amb el Decàleg de Participació com a destacat i aquesta web, on trobarem alguns recursos per treballar explícitament els Drets dels Infants a l’esplai.