L’objectiu del projecte és que els i les monis visitin altres esplais per poder veure com es treballa en un espai diferent del que estem acostumats

Quan portem un temps formant part d’un esplai, adquirim uns hàbits i una manera de fer les coses que de vegades ens poden arribar a estancar a l’hora d’imaginar noves activitats. Per això és interessant veure altres punts de vista i, sobretot, viure’ls en primera persona.

Ja és el segon any que el Sector Maresme du a terme un projecte de participació que consisteix en realitzar intercanvis de monitores entre diferents esplais, de tal manera que durant una sortida de cap de setmana o una activitat, algun monitor o monitora canvia d’esplai durant un dia i, fins i tot, en alguna ocasió, també canvien la franja d’edat que porten normalment.

L’objectiu d’aquest projecte és que els i les monis visitin altres esplais per veure com es treballa en un espai diferent del que estem acostumats. D’altra banda, l’esplai que acull la persona d’intercanvi, també pot aprofitar els coneixements del nouvingut per a incorporar noves idees en la planificació, realització i valoració de les seves activitats.

Per tal d’oferir el màxim de possibilitats, l’intercanvi es planteja de manera molt oberta. Cada moni pot triar a quin esplai vol anar, el grup on vol estar aquell dia, el dia en que li va bé fer l’intercanvi, etc. El funcionament és senzill, només cal posar-se en contacte amb el referent de l’esplai per quadrar com es farà l’intercanvi.

En Manel, de l’Esplai Pampayuga va realitzar un intercanvi amb l’esplai La Tribu i ens explica com ho ha viscut:

«Sempre m’ha agradat el fet de veure com es gestionen altres esplais i com porten a terme les activitats del dia a dia. Haver participat en aquest intercanvi m’ha servit per veure com un grup diferent del meu programa i porta a terme una activitat. Veure com ho fan i poder treure conclusions, m’ha permès a mi i al meu equip de monis introduir noves propostes i millorar en petits aspectes.»

Al Banc de Recursos hi podreu trobar un seguint d’activitats de coneixença que podreu fer servir per a aquelles sortides en que hi ha persones noves, ja siguin infants, joves o monis. Si el vostre esplai també té maneres originals per enriquir la perspectiva a l’hora de planificar noves activitats, no dubteu en compartir-les explicant-nos la vostra bona pràctica!