El passat dissabte 15 de novembre, es va celebrar la diada dels drets infants al sector Penedès–Garraf a Vilafranca del Penedès. La trobada va reunir més de 300 participants entre infants, joves i monitors i monitores. Els esplais participants van ser: Drac Màgic, Zig­Zag, MIV, GER i Globus Roig.

Des dels nens i nenes més petits, fins els més grans, al matí van fer activitats per conscienciar i treballar aquests drets que tot infant hauria de tenir garantits. Els més joves, van redactar el manifest per llegir-­lo posteriorment, després de la concentració. La iniciativa de que el manifest estigués elaborat pels joves, va sortir de la idea de fe­r-lo més participatiu, i on ells poguessin veure reflectit tot el treball que havien fet.

A mig mati, tots es van reunir i, juntament amb un grup de grallers, vam fer la concentració tots els grups d’edat, després el joves van llegir el manifest que havien treballat al matí i van concloure­-ho amb un conte.

Després de dinar i jugar una estona, els diferents grups d’edat és van reunir per treballar sobre l’esplaiada i fer assembles. Tots els infants van poder dir què volien fer a la gran trobada i dir les seves propostes. En acabar, van gaudir d’un espectacle infantil que va fer en Ferran Aixalà. Durant el transcurs del dia, una monitora va preguntar a diferents infants i monitors/es diverses qüestions sobre la jornada i sobre com veuen els drets dels infants.

Eric, 6 anys, MIV

1.­ Per què t’agrada venir a l’esplai? Perquè fem trobades i jocs!

2.­ Què és el que més t’agrada fer a l’esplai? M’agradaria construir amb cartró.

3.­ I avui, què has après? He après els drets dels infants

Mar,12 anys, Drac Màgic

1. Per què t’agrada venir a l’esplai? És un lloc on puc treure els neguits de la setmana, on surto de la rutina de tota la setmana, on jugo i estic amb els meus amics.

2. Què és el que més t’agrada fer a l’esplai? Trobo a faltar els jocs de córrer, com quan érem petits.

3. I avui, què has après? Que hi ha gent que no té els mateixos drets que nosaltres.

Ignasi, 12 Zig­Zag

1. Per què t’agrada venir a l’esplai? Fem moltes coses divertides i també surto de casa els dissabtes.

2.­ Què és el que més t’agrada fer a l’esplai? Jugar a Paintball, i m’agradaria fer més jocs conjunts amb la resta de l’esplai.

3.­ I avui, què has après? Que tenim molts drets que s’han de complir i respectar.

Pau, 9 anys, GER

1. Per què t’agrada venir a l’esplai? Perquè tinc els amics, m’agraden molt els monitors i les monitores i m’agraden els jocs que fem.

2. Què és el que més t’agrada fer a l’esplai? M’agradaria fem jocs com la Sardina i més gimcanes.

3.I avui, què has après? Que moltes persones no tenen drets.

Monitors i monitores MIV:

1.­ Com treballeu els drets dels infants a l’esplai? Cada dissabte, amb les activitats i amb comportaments dels monitors/es davant la canalla.

2.­ Com participen els infants al vostre esplai? Assemblees (2n i ­3r d’ESO, sobretot), fent activitats més autònomament. Els més grans calendaritzen què volen fer i juntament amb els monis plantegen els objectius del curs.

3.­ Per a què creieu que serveix sortir el 20-N al carrer? Per celebrar la mort de Franco.

Gemma, montiora del GER:

1.­ Com treballeu els drets dels infants a l’esplai?A la tancada plantegem què treballar, fem pluja d’idees i un dels drets que vulguem treballar serà el pilar del curs.

2.­ Com participen els infants al vostre esplai? Amb els més petits fem valoracions de com ha anat el dia. Amb grans i joves es fan reunions on decideixen que volen treballar.

3­. Per a què creieu que serveix sortir el 20-N al carrer? Perquè mola gent no sap que existeixen els drets dels infants, que no ho té assumit. És una bona font de difusió, i així hi ha intercanvi entre esplais.

Clara, monitora del Zig­Zag:

1.­ Com treballeu els drets dels infants a l’esplai? Fent activitats per grups i parlant amb la canalla sobre què són els drets.

2.­ Com participen els infants al vostre esplai? Depèn de l’edat, els més petits no tant, però a partir dels 6 anys ja es comença a treballar més.

3. ­Per a què creieu que serveix sortir el 20-N al carrer? Hauria de servir per fer visible el moviment de l’esplai, per reivindicar els drets dels infants i que la gent sigui més conscient d’aquests.

Maria, monitora del Drac Màgic:

1. Com treballeu els drets dels infants a l’esplai? Amb els més petits mitjançant contes, i una posterior reflexió sobre aquests.

2.­ Com participen els infants al vostre esplai? A les colònies sobretot es fa una assemblea general, i durant el curs es fan assemblees a nivell de grup

3.­ Per a què creieu que serveix sortir el 20-N al carrer? Perquè cal reivindicar i que els infants es conscienciïn d’aquests drets.