Els esplais d’Esplac reivindiquem cada dia els drets dels infants i els treballem tant amb la mainada com amb els grups de joves i les seves famílies. Avui, 20 de novembre, Dia Universal dels Drets dels Infants, anem un pas més enllà: ens posem drets i ens posem deures.

El passat cap de setmana es van celebrar a diferents viles de Catalunya festes i cercaviles per tal de posar en valor els drets dels infants i joves, a través de jocs, dinàmiques, performances i espais de trobada entre els diferents esplais dels sectors geogràfics de Catalunya.

Al Baix Llobregat hi van participar 387 infants i joves i 116 monitores i monitors dels esplais Arc de Sant Martí (Torrelles de Llobregat), Greska (Santa Coloma de Cervelló), Guspira (Martorell), L’Agrupa (Molins), Peti ki Peti (La Palma de Cervelló), Pa amb tomàquet (El Papiol), Trapella (Sant Esteve Sesrovires) i Vol i Vol (Cornellà de Llobregat). Durant el dissabte es van fer activitats per la mainada. A la tarda van arribar les joves i es va fer el manifest (elaborat per la canalla en forma de performance) i el concert d’Ambaukatunàvia.
Després els grups de petits, mitjans i grans van marxar i es van quedar els grups de joves, que van dormir al pavelló i van fer tallers el diumenge al matí.

Santa Margarida de Montbuí va acollir la celebració del sector Penedès, Garraf i Anoia on hi van participar 250 persones dels esplais GEM (Santa Margarida de Montbuí), GER (Sant Pere de Ribes), MIV (Vilafranca), Drac Màgic (Vilanova i la Geltrú) i Zig-Zag (El Vendrell).

A Centelles es van fer jocs per grup d’edat enfocats als drets dels infants i després es va fer un himne del sector. Cada grup d’edat treballava uns drets en concret a cada estrofa i entre totes van crear una cançó que representa el sector Ripollès, Osona i Moianès. Hi van participar 164 persones dels esplais Draks (Castellterçol), Les 100 Teies (Centelles) i Güitxi-Güitxi (Tona).

El sector Vallès Occidental va fer un cercavila per Rubí, on les participants es van barrejar per grups d’edat i per grups d’esplai. Van poder treballar plegades els drets dels infants, tot plasmant-los en cartolines i passejant-se per la Rambla. Al migdia van dinar plegades i després es van separar en grups reduïts per fer jocs, tallers i debats. Hi va haver una participació de 130 infants i 35 monitores i monitors dels esplais Eixam (Rubí), Pica-Roca (Sant Cugat del Vallès) i La Fera (Terrassa).

Al Camp de Tarragona es va celebrar la Diada el dissabte 9 de novembre, a Tarragona, amb una participació de 66 persones dels esplais L’Esclop (Vila-Seca) i La Grapadora (Tarragona).

Des d’Esplais Catalans continuem transformant des de l’educació en el lleure per tal de que el reconeixement d’aquests drets sigui un tema a abordar cada dia, així que els esplais que en formem part ens hem posat deures i ens marquem una sèrie de reptes per tal que la infància sigui respectada i la concebem com un subjecte actiu. Podeu consultar el posicionament aquí.

Avui també aprofitem per posar sobre la taula la Convenció dels Drets dels Infants i el seu 30è aniversari.
Des d’Esplais Catalans, Incoop, Acció Escolta, l’Escola Lliure El Sol i la Fundació Ferrer i Guàrdia ens posem dretes per continuar treballant plegades i hem elaborat una infografia conjunta amb publicacions, marc normatiu i recursos que podeu consultar clicant aquí.