Esplais Catalans defensa el mandat sorgit del referèndum i reitera la seva plena confiança en el Parlament de Catalunya

Esplais Catalans som una associació d’esplais laics i progressistes que sempre ens hem posicionat a favor que el poble de Catalunya pugui exercir el seu dret d’autodeterminació. En diferents ocasions hem reiterat que només a través de donar la veu a la ciutadania catalana es podrà gestionar el conflicte existent entre l’Estat espanyol i Catalunya.

El passat 9 de juny, després d’un procés de discussió entre els òrgans de l’associació i d’una votació per part dels esplais, vàrem emetre un posicionament titulat “Esplais Catalans, a favor d’exercir el dret d’autodeterminació”. En aquest posicionament públic defensàvem el dret del poble de Catalunya a decidir sobre el seu estatus polític, reconeixíem que “entre el 70 i el 80% de la població catalana està d’acord en la celebració d’un referèndum d’autodeterminació”, reiteràvem que només es podrà resoldre quan “la ciutadania de Catalunya pugui expressar lliurement la seva voluntat”, defensàvem que “la negativa de l’Estat espanyol a negociar el referèndum no pot suposar en cap cas la renúncia de Catalunya a exercir la seva sobirania”, i demanàvem al Govern espanyol “que s’assegui a negociar el referèndum”, donàvem suport al Govern català en la convocatòria del referèndum i defensàvem les institucions catalanes.

L’1 d’octubre el referèndum es va celebrar en un marc especial, fruit dels múltiples intents de l’Estat espanyol per aturar la votació, on la ciutadania de Catalunya va haver de defensar la seva integritat física i la de les urnes davant d’una violència incomprensible per part de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Malgrat tots els contratemps, el referèndum va comptar amb una participació de 2.266.498 persones, que representa el 43% del cens. Es van emetre 2.044.038 vots a favor i 177.547 vots en contra que Catalunya esdevingui un estat independent en forma de República. Es van comptabilitzar 44.913 vots en blanc.

Davant de la situació que viu Catalunya i els darrers fets que han tingut lloc, des d’Esplais Catalans volem expressar el següent:

  • Condemna absoluta a la violència exercida per part de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil durant el referèndum de l’1 d’octubre. La violència és indefensable.
  • Ple suport al Govern de la Generalitat i al Parlament de Catalunya per haver dut a terme el mandat democràtic rebut.
  • Reconeixem el paper de moltes persones que van posar en risc la seva integritat física per protegir el dret a vot, entre elles moltes monitores i monitors, així com famílies dels esplais catalans.

Per tot això demanem:

  • La retirada immediata de tota la policia espanyola desplaçada a Catalunya.
  • L’acceptació de la mediació internacional per part del Govern de l’Estat. És imprescindible una part neutral que arbitri sobre el conflicte entre l’Estat i les institucions catalanes.
  • El compliment del mandat sorgit del referèndum, d’acord amb els terminis i formes que determini el Govern i el Parlament de Catalunya.
  • Que el diàleg s’imposi i les parts parlin i s’escoltin, renunciant sempre a la violència.