A l’Assemblea General de novembre de 2012 a Sant Adrià del Besòs, Esplais Catalans vàrem aprovar una resolució titulada: “Els esplais catalans decidim decidir”, on defensàvem el dret a l’autodeterminació del poble de Catalunya. La resolució venia precedida de la manifestació de l’11 de setembre del mateix any que va aplegar un milió de persones sota el lema “Catalunya, nou estat d’Europa”. En la resolució reclamàvem que “la presa de decisions ha de respondre a la voluntat col·lectiva del conjunt dels ciutadans i ciutadanes” i consideràvem “oportú i necessari que es consulti a la ciutadania sobre quin model de país desitja, entenent que tota reivindicació nacional és indestriable dels drets i la cohesió social” i ens mostràvem favorables a “prendre posició a favor de les possibles consultes a la ciutadania que puguin esdevenir en un futur proper”.

El 8 de setembre de 2014, Esplais Catalans emetíem un comunicat convocant a la manifestació de l’11 de setembre “Via Catalana” organitzada per l’ANC i Òmnium Cultural, juntament amb la resta d’entitats agrupades sota la campanya “Per una Catalunya Social” per donar suport al dret a decidir de Catalunya i a la celebració de la consulta ciutadana del 9 de novembre d’aquell any on hi varen participar 2.340.000 persones.

L’11 de setembre de 2015 emetíem un nou comunicat en motiu de Diada Nacional de Catalunya, on reafirmàvem “el nostre compromís i convenciment que només a través de les urnes es podrà decidir quin és el camí que ha de prendre Catalunya. Entenem que les eleccions convocades pel 27 de setembre són un pas més per definir la voluntat de la ciutadania catalana”. El 27 de setembre, a les eleccions al Parlament de Catalunya, amb una participació del 77,48% de l’electorat, les candidatures nítidament partidàries de la independència de Catalunya van obtenir el 48% dels sufragis i 72 diputats i diputades. Les candidatures nítidament contràries varen obtenir el 39% dels vots i 52 diputats i diputades.

Al llarg del 2016 i durant el principi del 2017 el Govern de la Generalitat ha expressat en reiterades ocasions el compromís d’organitzar un referèndum vinculant sobre el futur polític del país com a molt tard el setembre de 2017.

D’acord amb tot l’anterior des d’Esplais Catalans volem manifestar el següent:

 • Reafirmem el nostre compromís amb el dret d’autodeterminació de Catalunya. Considerem que el dret a participar i decidir és un valor intrínsec d’Esplais Catalans.
 • D’acord amb totes les enquestes i sondejos entre el 70 el 80% de la població catalana està d’acord en la celebració d’un referèndum d’autodeterminació. El referèndum compta doncs amb un gran suport social.
 • Reconeixem que el conflicte entre l’estat espanyol i les institucions catalanes és d’indole política, i només es podrà resoldre a través d’un referèndum vinculant on tota la ciutadania de Catalunya pugui expressar lliurement la seva voluntat.
 • Entenem, d’acord amb un gran nombre de juristes, que l’ordenament jurídic espanyol permet la convocatòria i celebració d’un referèndum a Catalunya, i que es tracta de voluntat i valentia política dur-lo a terme.
 • Considerem com a millor opció la celebració d’un referèndum pactat entre les institucions espanyoles i catalans, no obstant, la negativa de l’estat espanyol a negociar el referèndum no pot suposar en cap cas la renúncia de Catalunya a exercir la seva sobirania. Defensar únicament un referèndum pactat equival a negar el dret a l’autodeterminació de Catalunya.

I per tot això, des d’Esplais Catalans:

 • Ens adherim al Pacte Nacional pel Referèndum i animem a la resta d’associacions i entitats amb les quals treballem a que també s’hi adhereixin.
 • Defensem el Parlament de Catalunya com la institució que acull la sobirania de Catalunya, i per tant reconeixem la seva legitimitat per debatre i pronunciar-se sobre tot allò que consideri oportú.
 • Demanem al Govern de l’estat espanyol que s’assegui a negociar el referèndum amb el Govern català i abandoni l’ús de la via judicial per enfrontar-se al procés polític català.
 • Instem al Govern de la Generalitat a continuar treballant per aconseguir un referèndum pactat, però que en absència d’acord, exerceixi la seva pròpia sobirania i l’organitzi igualment.
 • Demanem al Govern de la Generalitat que s’asseguri que tota la ciutadania se senti cridada a la participació del referèndum i que totes les postures siguin correctement representades durant la campanya prèvia.
 • Demanem al CNJC que davant la convocatòria del referèndum per part de la Generalitat, acordat o no, li doni suport i dugui a terme una campanya de foment del vot jove, com amb la resta de convocatòries electorals.
 • Ens comprometem a fer extensiu aquest posicionament a l’Intenational Falcon Movement -Socialist Education International per tal que aquest el faci arribar a les diferents entitats membres d’arreu del món.

** Posicionament aprovat pels esplais d’Esplac mitjançant el circuit per aprovar posicionaments i adhesions d’Esplais Catalans, segons el qual:

La votació ha estat realitzada a través de l’Esplacnet. Tots els esplais han pogut votar a favor, en blanc o en contra del text proposat al llarg d’un mes. L’acord per aprovar el posicionament ha estat pres per majoria absoluta (més vots a favor que la suma dels vots en contra i en blanc) i ha estat necessari, com a mínim, el vot de 21 esplais (un 20% del total).