El darrer dissabte 20 de febrer es van realizar més de 10 concentracions organitzades pels esplais d’Esplac per reivindicar que l’esplai és segur i imprescindible. Demanem que se’ns tingui en compte com un agent educatiu necessari per als infants i joves!
Aquest passat dissabte, els esplais d’Esplac van sortir al carrer amb més de 10 concentracions arreu del territori per reivindicar que els esplais són segurs i essencials. Les manifestacions es van fer sota el lema #Imprescindibles i la més nombrosa va ser la de Plaça Sant Jaume, que va aplegar al voltant de 200 persones. A banda de la capital, també es van convocar concentracions a les localitats de El Vendrell, Tona, Folgueroles, Badalona, Terrassa, Sant Cugat i Vilafranca del Penedès.
Els esplais, educació de primera

Durant les manifestacions es va reivindicar que es prioritzés l’esplai a l’hora de fer mesures sanitàries i que es garantís que la tasca dels esplais es podrà fer durant el que queda de curs escolar. També es va manifestar la disconformitat amb les noves mesures que permeten reobrir el lleure educatiu fins als 12 anys en grups de 6 infants, però que exclouen als adolescents i joves.

Es va reivindicar que l’educació en el lleure juga un paper molt important en l’acompanyament emocional dels infants i joves. Els esplais d’Esplac treballem per garantir un espai on es puguin exercir els drets dels infants. S’educa en base uns valors i una socialització que ara, i sempre, són necessàries per garantir la salut mental dels infants i joves.

Som imprescindibles!

Les concentracions es van desenvolupar amb normalitat i garantint totes les mesures sanitàries necessàries sota el lema #Imprescindibles. Monitores, famílies, infants i joves van reivindicar amb cartells, pancartes i dibuixos la importància dels esplais.

A les manifestacions es va llegir el manifest d’Esplais Catalans, es van desenvolupar activitats a l’aire lliure amb els infants i joves i es van confeccionar pancartes, cartells i dibuixos amb guix al terra que reivindicaven la tornada dels esplais de forma segura. A les concentracions d’algunes ciutats, també s’hi van afegir altres entitats de l’associacionisme educatiu.

La campanya ha estat molt seguida pels mitjans de comunicació i segueix molt present a les xarxes socials amb missatges i fotografies que mostren el suport a la tornada total dels esplais i la necessitat de garantir l’educació en el lleure com un factor primordial pels infants i joves.

Seguim demanant el reconeixement de la nostra tasca educativa. Ara més que mai reivindiquem que els esplais som imprescindibles!

Autoria de les fotografies de la pl Sant Jaume i la Vila de Gràcia: Joanna Chichelnitzky @chichfotografia