Manifest d’Esplais Catalans en el marc de la campanya #Imprescindibles
MANIFEST

Aquest curs 2020-21 està sent un dels cursos més complicats que recordem pels esplais. Quan tot just molts estàvem començant les activitats i adaptant-nos als protocols que afectaven l’educació en el lleure, el 29 d’octubre es van suspendre les activitats de lleure per fer front a la Covid-19. Des del 7 de gener que s’han prorrogat unes mesures en les quals no se’ns ha tingut en compte i els esplais no podran tornar a fer activitat fins la setmana del 22 de febrer. 

L’educació en el lleure juga un paper molt important en l’acompanyament emocional dels infants i joves. Eduquem en base uns valors i en base a una socialització que ara, i sempre, són necessàries per garantir la salut mental dels infants i joves. L’esplai és un espai de socialització entre iguals dels infants i joves, on no prima el seguiment curricular de les escoles. Els projectes dels esplais es basen en la participació i es treballa per garantir un espai on puguin exercir els drets dels infants.

Som projectes consolidats i, enmig d’aquesta crisi social, volem seguir exercint la nostra tasca i que aquesta tingui el reconeixement  que es mereix, com portem reivindicant des de fa anys. Els valors a través dels quals eduquem als esplais són més necessaris que mai, degut a la crisi i crispació social acumulada.

L’esplai és un dret essencial

La poca estabilitat en les mesures cap a l’educació en el lleure ha fet que un 20% dels esplais d’Esplac no hagi ni començat l’activitat aquest curs. Per tant, 1 de cada 5 esplais ha aturat la seva activitat i encara no sabem si la podran reprendre i en quines condicions. Cada cop ens és més complicat adaptar-nos a la situació i reinventar-nos a través dels formats virtuals, que tenen moltes limitacions i que fan que la nostra tasca com a monitores no pugui arribar per igual a tots els infants i joves.

Malgrat tot, hem demostrat una vegada i una altra la nostra capacitat d’adaptació a les mesures de contenció de la Covid-19 i que les complim. Així ho demostren els pocs contagis que hi ha hagut en el marc de les activitats d’educació en el lleure. I tot i així, les institucions no han estat a l’alçada del que necessitem els esplais: han prioritzat l’economia per davant de la salut mental i emocional dels infants i joves. A l’estiu vam ser imprescindibles, però ha començat el curs i ho hem deixat de ser.

El dia 20 de febrer els esplais sortirem al carrer per seguir reivindicant el reconeixement de la nostra tasca educativa. Ara més que mai reivindiquem que els esplais som imprescindibles!

Consulteu aquí més informació de la campanya!