Durant el transcurs de les Jornades s’ha abordat la temàtica “corporalitats”, comptant també amb un espai d’aterratge d’idees per treballar les temàtiques dissidents als esplais. 

El diumenge 20 de febrer s’han realitzat les III Jornades Dissidents al Casal de Joves de les Corts, sota el lema “Corporalitas. Habitar els cossos des de la resistència”. Les Jornades, en què han participat unes 40 persones, han estat organitzades per la Comissió de Gèneres i Sexualitats Diverses i Dissidents d’Esplac.

Les Jornades Dissidents ja porten tres anys de trajectòria i, aquest cop, s’emmarquen en l’any del 40è aniversari d’Esplac.

Les III Jornades Dissidents al detall

S’han dut a terme durant tot el diumenge 20 de febrer, configurant un dia d’aprenentatge i idees posades en comú. 

Durant el matí es van realitzar diversos tallers i xerrades, a càrrec de Lizette Nin, Arte Mapache i Empatravas. En aquestes xerrades es van poder tractar les parts teòriques de la temàtica “corporalitats”, eix transversal i temàtic de les Jornades. També es van evidenciar els diferents eixos d’opressió treballats i pràctiques per combatre les discriminacions. 

Les Jornades també han comptat amb un aterratge d’idees per grups en què s’ha pogut compartir, mitjançant diverses formes d’expressió com l’escriptura i el dibuix, les temàtiques més importants i destacades extretes de les Jornades, per poder-ho treballar posteriorment als esplais amb infants i joves.

Ja entrada la tarda, s’ha comptat amb el visionat i posterior debat del documental Orchids, My Intersex Adventure i amb tallers en espais no mixtes, que han permès treballar altres formes d’expressió i poder compartir experiències comunes. 

La jornada formativa ha finalitzat amb la xerrada de tancament a càrrec de Columba Zabala “Acciones performáticas en manada. Cuerpos-territorios, tránsitos afectivos., que ha permès treballar dinàmiques de cos i ha abordat la forma en què ens comuniquem. 

Aprenentatges compartits

Un dels punts claus que ha travessat totes les Jornades Dissidents ha estat la interseccionalitat, present a molts dels debats originats durant el transcurs de l’esdeveniment i un dels valors aprovats en el nou Pla Estratègic 2021-24 d’Esplais Catalans.

Les Jornades Dissidents d’Esplac segueixen creixent i abordant temàtiques diverses al voltant de la dissidència. A més, enguany, s’ha seguit apostant per crear un espai que fomenti eines a les persones participants i poder aplicar-les en el treball diari dels esplais amb infants i joves.