Com podem treballar la prevenció i detecció de l’abús sexual infantil a l’esplai durant les activitats de primavera?

Les entitats de lleure educatiu no només són un espai de creixement personal i interpersonal per a infants, adolescents i joves, també són un context fonamental per a la detecció i l’atenció de situacions que amenacen el seu desenvolupament i benestar.

En aquest sentit, si s’hi treballa adequadament i es té en compte la proximitat amb els infants i adolescents, el vincle de confiança que s’estableix, el treball que es fa en matèria de sexualitat, respecte, bon tracte i els moments de convivència i intimitat, esdevenen espais en els quals poden produir-se verbalitzacions de situacions abusives, sobretot durant campaments, colònies i rutes.

Davant qualsevol sospita o detecció d’un cas d’ASI cal activar el Protocol de Prevenció. Si necessiteu assessorament d’Esplac, podeu contactar amb nosaltres telefònicament o mitjançant el correu, tenint en compte les següents situacions:

Si el cas s’ha donat fa menys de 72 hores, l’atendrem telefònicament de forma prioritària. Durant les vacances de primavera els casos urgents hauran de trucar al telèfon de l’oficina (933026103) de dilluns a divendres de 9h-14. I només en els casos que l’oficina estigui tancada al telèfon d’emergències (667 263 132).

Si el cas s’ha donat fa més de 72 hores, ens haureu d’enviar aquest model d’escrit omplert al correu asi@esplac.cat. Us donarem resposta en un mínim d’un dia i un màxim de dues setmanes. Es farà un seguiment del cas per part de la Delegada, en funció de les necessitats que tingueu com a esplai.