Publiquem una edició actualitzada del número 3 de la col·leció L’Esmolet realitzada per Esplais Catalans, que porta per títol «Coordinem-nos! Treball en equip i l’assemblearisme a l’esplai» i que va ser publicat l’any 2006.

Durant el darrer any hem volgut revisar la publicació “Coordinem-nos” per actualitzar-la al treball en equip i la manera de funcionar actual dels esplais.

Què hi podem trobar?

Té la finalitat d’aprofundir en les bases pedagògiques i metodològiques que compartim tots els esplais d’Esplais Catalans. Després de 10 anys, Esplac hem crescut en territori i sobretot en participació, fet que ha dotat els esplais de més recursos, ha desenvolupat més discurs pedagògic i ha consolidat la nostra idiosincràsia: l’assemblearisme com a mètode pedagògic.

La temàtica principal del llibre esdevé un element transversal en el funcionament dels esplais: el treball en equip i l’assemblearisme dins el grup de monitors i monitores. L’objectiu és oferir coneixements, idees i recursos que ajudin a millorar els processos de coordinació i de convivència dins l’equip de monitors i monitores i, a la vegada, poder enfortir la gestió organitzativa i pedagògica de l’entitat.

Com està estructurat?

Aquest número de L’Esmolet està dividit en 4 apartats:

  1. Aportació d’elements teòrics i generals referents al treball en equip, l’assemblearisme i la participació.
  2. Anàlisi en el mètode pedagògic de l’assemblea, la participació i els mecanismes disponibles per als esplais per a reflexionar-hi.
  3. Proposta per debatre i posar en comú la visió i vivència de les relacions, la coordinació i la convivència dins l’equip de monitores des d’una perspectiva emocional i empoderament personal.
  4. Suggeriment d’activitats, dinàmiques i recursos (tècniques de grup) per a discutir, millorar i conèixer què és el treball en xarxa i el treball en equip.

Per a què pot servir?

L’objectiu és oferir coneixements, idees i recursos que ajudin a millorar els processos de coordinació i de convivència dins l’equip de monitores i, a la vegada, poder enfortir la gestió organitzativa i pedagògica de l’entitat.

Quines novetats s’inclouen?

A més de renovar el llenguatge, terminologies i aspectes conceptuals que han pogut quedar desfasats, els llibre promou que la participació, d’educació emocional i l’empoderament són elements transversals en la gestió del treball en equips.

Com a novetats en els continguts, hem afegit nous apartats encarats a apreciar i promoure l’assertivitat emocional en els equips, alguns reptes actuals que ens podem trobar en les assemblees de monitores i monitors, (com la inclusió, la perspectiva de gènere, el relleu o les eines 2.0, entre d’altres) i la importància de la participació als esplais i als equips de monitores i monitors. També donem alguna pinzella sobre la importància de la comunicació no violenta a l’esplai.

On el podem trobar?

Aquest mes de març hem repartit una còpia a cada esplai durant les reunions de sector! Si t’has quedat sense, fes un correu a esplac@esplac.cat per a demanar-ne un: tots els esplais en podem gaudir d’un exemplar. També, el podem consultar de manera on-line a l’apartat del Banc de Recursos.

També el podeu consultar i descarregar a través de Issuu: