Esplais Catalans hem celebrat aquest cap de setmana, 27 i 28 de novembre, la 40ena Assemblea General Ordinària, el màxim espai de decisió de l’entitat. L’assemblea s’ha realitzat presencialment, després de mesos de virtualitat degut a la pandèmia, a l’auditori Josep Carreras de Vila-seca. 

Al voltant de 250 monitores i monitors de 67 esplais d’arreu del territori han aprovat els principals projectes i línies d’actuació de l’associació pel curs vinent.

Els esplais, compromesos enfront l’emergència lingüística

L’assemblea ha aprovat, unànimament, passar a l’acció davant l’emergència lingüística que pateix el català. Davant la situació actual, els esplais reivindiquem la llengua catalana com una eina de cohesió social, promovent l’ús d’aquesta en tots els espais d’Esplac i, així, esdevenir referents lingüístics pels infants i joves de l’esplai. A més, exigim continguts en català pels infants i joves del territori.

Demandes en contra els discursos d’odi

Durant l’assemblea també s’ha aprovat el compromís de l’entitat per aturar els discursos d’odi. S’ha exigit als mitjans de comunicació deixar de donar cobertura mediàtica als partits d’extrema dreta i la no tolerància davant de comportaments i discursos discriminatoris.

40 anys sent imprescindibles

També, hem volgut reivindicar la tasca imprescindible dels esplais, que aquesta sigui reconeguda com a agent educatiu clau en el desenvolupament d’infants i joves d’arreu del territori. Els esplais demanem unes condicions materials dignes i que l’educació en el lleure de caire voluntari i laic es visibilitzi. Exigim també, entre d’altres, que es facilitin espais dignes i segurs on poder fer activitat.

Amb motiu del 40è aniversari d’Esplac, s’han preparat diverses activitats com l’Esplaiada 2022, la Trobada General d’Esplais Catalans, sota el lema “La veu d’un infant és més gran que un elefant!”. Aquestes, s’han presentat durant l’assemblea, juntament amb l’inici de la creació d’un conte infantil autofinançat que tractarà la vida a l’esplai i que engega motors el 13 de desembre amb una campanya a Goteo.org.. A més, s’ha deixat clar que enguany segueixen tots els espais formatius com l’Escola d’Esplac, aquest cop sobre les metodologies educatives a l’esplai. 

Aprovació unànime del Protocol contra agressions discriminatòries d’Esplais Catalans

Després de 3 anys d’elaboració, s’ha aprovat unànimement el Protocol contra agressions discriminatòries de l’associació. Hem manifestat que qualsevol tracte discriminatori és un un greu problema social i polític que afecta a tota la ciutadania. En el document aprovat, es plasma com es gestionaran, a partir d’ara, els casos de que hi pugui haver a l’entitat, establint criteris de prevenció, acompanyament i gestió de les possibles situacions de discriminació futures. És un protocol aplicable al món de l’esplai, així com també al món del lleure i l’educació, que serveix com a guia a seguir davant una situació discriminatòria. 

Ja hem omplert la motxilla: el Pla Estratègic 2021-24

Aquest cap de setmana també s’ha portat a votació el Pla Estratègic d’Esplais Catalans, que marcarà els eixos i objectius fins el proper 2024. També recull la missió, visió i valors d’Esplac i serà el document sobre el qual valorar amb indicadors l’evolució de l’entitat d’aquí a tres anys. Amb l’aprovació del Pla Estratègic s’introdueixen nous valors a l’entitat. Els valors d’Esplais Catalans a partir d’ara són el voluntariat, la laïcitat, l’associacionisme, el feminisme interseccional, la justícia global  i el decreixement. 

En aquests dos dies de tasca conjunta, també es van aprovar altres punts com el Pla de Treball (amb dos projectes nous: Locals i territori, i Relleu); el Pressupost 2022; la Memòria 2020-21; el Circuit de posicionaments i la Comissió de Compliment; l’entrada de 3 membres nous a l’Equip de Coordinació: en Pau Camero, Pau Mora i Pau Casanovas; les dues persones noves representants de les comissions: Mercè López a Gèneres i Sexualitats Diverses i Dissidents, i Epi Galán a Reduint Pejtada; i l’entrada de 7 esplais nous: l’esplai Safa, l’esplai 4pedres, l’esplai Can Cristu, l’esplai Sanferm, l’esplai Serrallonga, l’esplai Natzaret i l’esplai El Casalot!

Ens queden molts reptes proposats i comencem un curs ple d’activitats per celebrar entre totes i tots els 40 anys de l’entitat. Seguim reivindicant la nostra tasca i enfortint els esplais!

Podeu veure totes les fotografies fetes a l’AGO en aquest enllaç.