L’educació emocional serà l’eix principal de l’Escola d’Esplac 2015, les jornades de formació organitzades per Esplac– Esplais Catalans el 7 i 8 de febrer a l’alberg Torre Ametller de Cabrera de Mar (Maresme). Estaran obertes a la participació de monitors i monitores dels esplais i també, per primera vegada, a persones vinculades al món de l’associacionisme juvenil i l’educació.

La programació de l’Escola s’enceta el dissabte 7, amb l’acte de presentació a les 11h a càrrec de Raimon Carreras, president de l’Escola d’Esplac i Raimon Goberna, secretari general de l’Escola Lliure El Sol. En aquest primer acte s’explicarà per què treballem sobre l’educació emocional a l’esplai i la importància d’aquesta formació pels educadors i educadores.

Tot seguit, es faran diverses taules rodones de 12:30h a 14:30h sobre què és l’educació emocional i quin ha de ser el paper dels educadors i educadores i dels infants i joves. Aquest espai serà obert a persones externes a Esplac i comptarà amb els següents ponents:

  • Anna Carpena, mestra especialista en educació especial i membre del comitè científic i assessor del Congrés Internacional d’Educació Emocional. Pionera a Catalunya en la introducció de programes d’educació socioemocional a l’escola.
  • Fermín Rodríguez, psicopedagog i formador a l’Escola Lliure El Sol especialista en educació emocional i habilitats socials.
  • Francesc Esteban, pedagog, diplomat en pedagogia del temps lliure i animació sociocultural amb Màster en Investigació pedagògica
  • Dani Costa, mestre d’Educació Primària, monitor i director de l’Esplai La Fera i formador a l’Escola Lliure El Sol.
  • Maria Rosa Torrescana, educadora infantil, psicopedagoga i professora a la FUB (Fundació Universitària del Bages) i a la UOC.
  • Marta Cots, psicòloga, psicopedagoga i coordinadora tècnica de l’Escola de formació de Minyons, Escoltes i Guies.
  • Marcel Bolaño, Acompanyant/educador i assessor del CRAEV (Centre de Recerca i Assessorament d’Educació Viva) a l’Alt Maresme.
  • Lídia Garcia, tècnica d’educació infantil i educadora emocional de La Granja, amb 10 anys d’experiència en el món del lleure i formació especifica d’educació emocional (coaching, PNL).
  • Pau López, professor de psicologia i psicopedagogia, responsable pedagògic general de Minyons, Escoltes i Guies.

Per la tarda, de 16 a 20h, es realitzaran diversos tallers sobre la pràctica de l’educació emocional a l’esplai. Aquesta activitat està adreçada  exclusivament a monitors i monitores dels esplais d’Esplais Catalans.

  • El treball de les emocions a través de la música i el ritme (musicoteràpia i Basket Beat). Conduït per Mònica Garcia, musicoterapeuta i mestra de música i Josep Maria Aragay, integrador i educador social i musicoterapeuta. Lidera la recerca Isòsceles i el projecte Basket Beat. És professor de creativitat de la formació en Animació Sociocultural de la Universitat de Paris Est Créteil-Val de Marne.
  • La resiliència, les emocions i l’optimisme intel·ligent. Conduït  per Jordi Navarro, educador, treballador social i autor de diferents articles especialitzats sobre la resiliència i del llibre Resi … què?: Resiliència -100 activitats per plantar cara a l’adversitat (2011).
  • La comunicació i competència intercultural. Conduït per Maria Mateu, formadora i consultora en competència intercultural i gestió de la diversitat.
  • La gestió del conflicte. Conduït per Francisca Nogales, sociòloga i Formadora de l’Escola Lliure El Sol en ideari, sociologia i gestió de conflictes.
  • La gestió de les emocions en grups d’adolescents. Conduït per Tatiana Sibilia, mestra del corrent pedagògic Waldorf i facilitadora de comunicació integrada i treball en grup.
  • Les habilitats socials. Conduït per Fermín Rodríguez, psicopedagog i formador a l’Escola Lliure El Sol especialista en educació emocional i habilitats socials.

Per la nit, a les 22h, es realitzaran dinàmiques d’expressió corporal pels monitors i monitores. Finalment, el diumenge 8 de febrer de 10 a 13h es realitzaran activitats per treure conclusions de la jornada que es tradueixin en reptes per poder aplicar a l’esplai i fer-ne una valoració.

Recordeu que les inscripcions estan obertes fins el diumenge 25 de gener, tant per monitors i monitores, que poden realitzar-les a través de l’Assac, com per persones externes a Esplac, que poden participar de les activitats de dissabte inscrivint-se a través d’aquest enllaç. En aquesta mateixa pàgina, podeu fer arribar preguntes a les taules rodones, tant si podei venir a les jornades com si no.

Us hi esperem!