El passat 29 i 30 de maig va tenir lloc la reunió del Comitè Internacional 2020 de l’IFM-SEI, enguany telemàticament. Esplac hi vam participar i es va aprovar la nostra resolució presentada sobre una IFM-SEI més democràtica i participativa.

El passat 29 i 30 de maig va tenir lloc la reunió del Comitè Internacional 2020 de l’IFM-SEI, que s’havia de celebrar a Anglaterra però que va fer-se telemàticament. Aquesta trobada internacional és una reunió que es realitza els anys que no hi ha el Congress de l’IFM-SEI (òrgan de decisió principal on es vota el pla estratègic i altres assumptes polítics de l’entitat i que es realitza cada tres anys). 

Les reunions del Comitè Internacional tenen per objectiu discutir sobre l’organització, presentar queixes i propostes de millora, aprovar resolucions, prendre posicions polítiques i votar per la nominació de càrrecs com la comissió de control o les comissions de treball que té l’IFM-SEI (migració, feminista, LGTBIQ i d’accessibilitat). 

Aquesta vegada cinc regions del món hi van ser presents (Sud Amèrica, Àfrica, Europa, Orient Mitjà i Àsia) i Esplac, com que és una de les 44 organitzacions membres, també hi vam participar. Esplac teníem dos vots i hi van assistir tres persones de l’Equip de Coordinació i una ex-dirigent que es presentava com a candidata per la xarxa feminista. 

Què es va decidir en aquest espai que sigui rellevant per Esplac i pels esplais?

Des d’Esplac vàrem presentar una resolució que es va sotmetre a votació i que es titula “l’IFM-SEI més participativa i més democràtica”. Amb aquesta resolució demanàvem  revisar el sistema de presa de decisions de l’IFM-SEI per aconseguir un sistema més democràtic i participatiu que pugui superar problemes com la dificultat d’assistir a les reunions internacionals de les entitats situades lluny d’Europa (sovint es fan amb subvencions europees i per tant, es fan a Europa), la distribució de vots en funció de la mida de les entitats que sovint no afavoreix a les entitats petites i també l’ús de l’anglès com a llengua vehicular, que suposa una dificultat afegida per les entitats que no tenen un bon domini de l’anglès. 

Aquesta resolució va ser aprovada per les entitats membres en aquest IC meeting. Això suposa que l’IFM-SEI es compromet a treballar per afavorir que entitats llunyanes a Europa o en condicions de més dificultat econòmica i social puguin realment participar més activament en les reunions, en els projectes, en les activitats i  de l’IFM-SEI. Això facilita que els esplais d’Esplac i les monitores tinguin més oportunitats també per fer xarxa i conèixer gent d’altres entitats juvenils de regions del món i de realitats molt diferents de la nostra realitat Occidental. 

Per altra banda, també es va presentar una proposta per treballar al voltant de la remuneració de les persones facilitadores i formadores de l’IFM-SEI entenent que va més enllà d’una tasca de voluntariat ja que implica formació, preparació i un grau més de responsabilitat. Es va decidir que es continuaria treballant sobre aquesta proposta. 

Quant a les nominacions per coordinar les comissions de l’IFM-SEI, vàrem  donar suport a una candidatura de la Shes Paez de l’Esplai Santaka per ser coordinadora de la xarxa feminista juntament amb una noia d’Eslovènia i van ser escollides per 22 vots.  Això és una molt bona notícia perquè permet treballar el feminisme a Esplac també des d’una visió internacionalista i  poder enriquir el nostre discurs i els nostres coneixements al voltant d’aquesta temàtica. 

Per altra banda, també es va votar el grup que organitzarà les activitats per celebrar els cent anys de l’IFM-SEI i l’Anna Roger Silva, moni de l’Esplai Draks, formarà part del grup. 

També es va donar la benvinguda a l’entitat Arciragazzi d’Itàlia a la plataforma IFM-SEI, una entitat amb la qual Esplac fa anys que treballa i amb qui hem realitzat un projecte del cos de voluntariat europeu aquest últim any. 

Finalment, volem agrair a l’ex-membre de l’Equico Eduard Fernando i a la Christine Subrock de l’IFM-SEI perquè, de forma voluntària, van fer de traductors/es (de l’anglès al castellà i al francès) perquè tothom pogués seguir tot el que es parlava i es votava en igualtat de condicions. 

Per acabar, cal dir que les decisions preses en aquestes reunions es concreten després en projectes internacionals en els quals monitores i infants d’Esplac poden participar, de manera que valorem positivament aquest espai en el qual traslladem els valors i les línies de treball d’Esplac, així com les situacions dels esplais per poder enfortir la nostra tasca en l’educació en el lleure. 

 

 

 
Amb la col·laboració de: