Aquest passat cap de setmana, Esplais Catalans hem celebrat la 39a Assemblea General Ordinària, l’òrgan de decisió més important de l’entitat.

Els dies 12 i 13 de desembre, vam celebrar la 39a Assemblea General Ordinària d’Esplais Catalans. Per primer cop, la trobada es va realitzar de forma virtual. Més de 250 monitores i monitors de 61 esplais d’arreu del territori.

Enguany, quatre nous esplais han entrat a formar part de l’associació! L‘esplai Lairet (Sant Joan de Vilatorrada), l‘esplai Agost (Sarrià), l’esplai Sant Medir (Sants) i l’esplai Foc Nou (Gràcia). També, la Carmen Alonso-Villaverde va ser escollida nova Presidenta, i la Clara Bricullé, Secretària General. Totes dues van destacar el repte i la motivació que suposa estar al capdavant d’una associació educativa, especialment en aquests moments d’incertesa social. També van ser escollides l’Alícia Antolín, la Mar Gordó i l’Olga Castells com a noves membres de l’Equip de Coordinació. Tanmateix, vam haver d’acomiadar-nos de la presidenta durant els darrers dos anys, la Caterina Pedregal; de la Irene Nadal que deixa de ser membre de l’equip, i del Xavier Planas, el que ha estat Secretari General durant els últims sis anys. Per últim, comentar que la Júlia Planes va ser escollida Representant de la Comissió de Gèneres i Sexualitats Diverses i Dissidents d’Esplac.

Els esplais van aprovar diferents punts importants de l’entitat: el Pla de Treball, el Pressupost 2021, la Memòria 2019-20, el nou circuit de posicionaments, la Comissió de Compliment, la federació a LaFede.cat, els criteris de distribució econòmica i el Protocol contra agressions discriminatòries.

També, es va aprovar el canvi de nom del Sector Barcelonès Nord… ara són el Sector Baix Besòs!

Un curs marcat per la pandèmia

El curs 2019-2020 ha estat marcat per la crisi de la Covid-19. S’ha volgut destacar, en l’assemblea, el desacord amb la gestió i amb moltes de les decisions preses des del Govern Central i des de la Generalitat. Consideren que, algunes d’aquestes, vulneren drets fonamentals dels infants del nostre país. És per això que es va aprovar la ressolució “L’esplai sempre és un espai necessari“.

Ni un esplai sense local

D’altra banda, també es va aprovar una segona ressolució: “Per locals dignes per a tots els esplais“. En aquesta AGO s’ha posat de manifest una problemàtica que afecta a molts dels esplais arreu de Catalunya: la manca d’un local propi. La dependència que això comporta cap als equipaments municipals i centres cívics (que amb la normativa actual tanquen els dissabtes), fa que els esplais es vegin exposats a unes condicions precàries i a les inclemències del temps. Aquest fet perjudica la realització de la seva activitat educativa i és per això que demanem un compromís ferm, per part de les institucions, per tal de garantir un local en condicions dignes per a cada un dels esplais.

Presentació d’un protocol contra agressions discriminatòries

Les violències i agressions sexistes, l’abús de poder i qualsevol altre tipus de tracte discriminatori són un greu problema social i polític que afecta a tota la ciutadania. Degut a la seva idiosincràsia, els esplais son entitats especialment vulnerables, ja que treballem amb infants i joves. És per això que en aquesta AGO s’ha aprovat l’ampliació del protocol que ja va ser ratificat en l’anterior assemblea.

Assemblea amb perspectiva GSDD

Des de la Comissió de Gèneres i Sexualitats Diverses i Dissidents, un any més, es va portar el recompte de les intervencions durant tota l’assemblea per poder fer una anàlisi de quina representació en quant a gèneres i sexualitats hi ha a l’òrgan més important de decisió de l’entitat. Podeu veure l’anàlisi que van fer l’any passat a l’últim article de la Revista Som Esplai.