Martorell va acollir el 22 de novembre el DUDI, la Diada dels Drets dels Infants que cada any aplega als esplais del Baix Llobregat en una població diferent. Cinc esplais del Baix Llobregat; L’Agrupa de Molins de Rei, la Peti ki Peti de La Palma de Cervellò, el Greska de Sant Boi de Llobregat, el Pa amb Tomàquet de El Papiol i el Guspira de Martorell, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Martorell, és van organitzar per poder celebrar aquesta diada conjuntament. Entre tots, van aplegar a més de 200 infants i joves, a més dels monitors i monitores i de tothom que hi va voler participar, ja que les activitats eren obertes a tot el municipi.

La jornada es va iniciar amb una cercavila pels carrers del poble on els infants i joves van poder fer soroll i ballar al ritme dels timbalers del Camell, de Molins de Rei. Entre les pancartes i cartells que els infants i joves aixecaven amb força, es podia llegir “Dret a la participació, a la llibertat d’expressió, a la salut, l’educació, a ser estimats…”, “Respecteu el meu espai, més parcs i menys pàrquings”, “Se vende mi futuro 678787692”, “Volem ser feliços”, “M’agrada que juguin amb mi, no amb el meu futur”, “L’educació no es ven; es defensa” i moltes altres més.

A continuació, es van separar per grups en els diferents espais al voltant de la Plaça de les Cultures. Cada grup va fer activitats molt diverses al voltant dels drets dels infants, l’objectiu era jugar i passar-ho bé, compartint experiències amb infants i joves d’altres esplais, mentre apreníem quins són els nostres drets i reflexionàvem sobre si tothom té assegurats aquests drets i que podem fer si ens els limiten. Els infants i joves ho tenen clar, cal conèixer els drets i sobretot posar-los en pràctica. Perquè tenir drets només serveix per poder-los exercir o poder-los reivindicar en el cas que se’ns limitin.

A l’esplai, eduquem a través dels drets dels infants més enllà del 20-N. Eduquem tots els dissabtes del curs, d’excursió, colònies i campaments. Mitjançant el joc, com a principal eina pedagògica, els monitors i monitores executen els projectes educatius que tenen tots i cadascun dels esplais. Per això diem que l’esplai és espai de drets!

Després de dinar, infants i joves van llegir un manifest on, a través d’una performance, es va fer evident que encara estem lluny de tenir tots els drets coberts, tant a casa nostra com arreu del món, per això té sentit reivindicar-los en una data tan assenyalada com el 20 de novembre, però també cada dia de l’any i des de tots els àmbits, a l’esplai també!

El Grup Ambäukatunàbia va ser la millor cloenda per compartir una estona ben alegre i animada amb les seves cançons, la música en directe i amb molta energia de l’esplai!