• Aquest darrer cap de setmana, l’associació Esplais Catalans – Esplac hem celebrat la 41a Assemblea General Ordinària, l’òrgan de decisió més important de l’entitat, a Vilafranca del Penedès

  • Els esplais hem reivindicat la importància de la nostra tasca tot i la precarització juvenil que patim i que posa en perill els esplais. També, educar en un sistema en decreixement, davant l’emergència climàtica, així com l’afectació que hem patit pel canvi d’inici en l’any escolar

  • Els esplais assistents han aprovat uns Criteris de distribució més diversos, l’associació a Som Mobilitat i la XES (Xarxa d’Economia Social i Solidària de Catalunya), la incorporació de nous membre a l’Equip de Coordinació i l’elecció de la presidència a càrrec d’Olga Castells, entre altres destacats

Esplais Catalans-Esplac hem celebrat aquest cap de setmana 26 i 27 de novembre, la 41ena Assemblea General Ordinària, el màxim espai de decisió de l’entitat. Aquest cop, Vilafranca del Penedès ha acollit l’assemblea, al Teatre Casal Societat La Principal.

Al voltant de 200 monitores i monitors de 53 esplais d’arreu del territori han aprovat els principals projectes de l’associació pel curs vinent, així com els posicionaments de l’entitat. També han assistit representants de les principals associacions infantils, juvenils i polítiques catalanes. Carlos Cañas, secretari educatives i vicepresident del Consell Nacional de Joventut de Catalunya ha destacat que “en un context en el que la dreta i el feixisme avança cal poder trobar-nos, enfortir-nos i participar amb tot el compromís possible, per fer de les nostres vides una vida millor”.

Durant l’Assemblea General també s’ha destacat la capacitat d’adaptació del esplais a l’etapa postpandèmia, l’afectació de l’estancament de subvencions en un context en què l’associació està en constant creixement i la necessitat de locals dignes on realitzar la tasca educativa dels esplais. També s’ha comptat amb la presentació del nou Banc de Recursos d’Esplais Catalans, que incorporarà recursos dedicats als esplais i al lleure educatiu.

L’AGO XLI, al detall

Durant l’acte s’ha aprovat la rennovació d’Alícia Antolín a l’Equip de Coordinació i la incorporació de Cristina Gotzens com a nova membre. A més, s’ha aprovat a Olga Castells com a nova presidenta de l’entitat i les noves comissions Internacional i Línies Pedagògiques amb les seves respectives Representants de Comissió. L’objectiu de comissionar aquests dos projectes rau de le la voluntat d’aplicar-les de format transversal a l’entitat.

El Pla de Treball 2022-23, aprovat aquest cap de setmana, aposta per reivindicar la tasca de les monitores i monitors a la Monifesta’t 2023 que es realitzarà el proper 19, 20 i 21 de maig a Centelles, creant un projecte específic per l’esdeveniment. També s’ha aprovat el nou projecte de Participació d’infants i joves, que vol fer de l’entitat un espai menys adultcentrista, donant veu també a infants i joves dels esplais.

Un altre punt destacat de l’acte ha estat la dissolució del Sector Barcelona, creant tres nous sectors diferenciats per reformular el model organitzacional de l’entitat: han quedat aprovats els nous sectors Barcelona Nord-Est, Barcelona Oest i Barcelona Sud. A més, l’entitat ha incorporat el territori de La Cerdanya amb l’associació d’un esplai nou, Les Xicoies, fet que ha culminat amb l’aprovació del nou Sector Bages, Berguedà i La Cerdanya.

L’Assemblea ha finalitzat amb l’associació de l’entitat a Som Mobilitat i la XES (Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya), portant a l’entitat a establir vincles amb l’economia social i solidària per tal d’esdevenir més transparents i ètics amb les finances i la petjada ecològica que deixa l’entitat. A més, han quedat aprovats uns Criteris de distribució més diversos, que compten amb diferents aportacions monetàries als esplais, depenent dels contextos socioeconòmics i les realitats de les zones on exerceixen la seva tasca educativa.

40 anys d’Esplac i nous propòsits

Des d’Esplais Catalans s’ha aprofitat l’Assemblea per fer un tancament dels 40 anys de l’entitat, reconeixent la participació i implicació de totes les persones que la conformen i recordant l’Esplaiada 2022, la creació del conte il·lustrat i la Primera Trobada de Sòcies. A més, s’ha conclòs amb el final de mandat a presidència de Carmen Alonso que ha compartit que diu adéu a una etapa molt llarga, molt intensa i molt emocionant, que comença amb el seu primer dia d’esplai i d’alguna manera acaba a l’AGO, encara que l’acompanyarà sempre.

Finalment, Esplais Catalans ens hem posicionat amb tres resolucions, que marquen les diferents posicions de l’entitat davant del món que l’envolta. Les resolucions contemplen demandes i compromisos de les persones que formen l’entitat, així com exigeixen a diferents administracions públiques mesures per fer-les possible.

Enguany, els esplais hem reivindicat una educació en decreixement recalcant “la urgència d’actuar davant la crisi climàtica, amb l’esplai com a agent educatiu clau” i han condemnat l’afectació del canvi de l’inici escolar al món del lleure reivindicant que “quan es vulgui prendre una decisió que afecta als infants se’ls posi al centre, vetllant pel seu benestar, i es tingui en compte a la resta d’agents educatius”.

Finalment, s’ha aprovat la resolució “Precarització juvenil, esplais en perill!” que destaca les complicacions de les joves per associar-se en un sistema capitalista que cada cop deixa compatibilitzar menys l’associacionisme amb el dia a dia el jovent organitzat, tenint grans conseqüències pels esplais i l’associacionisme educatiu.

PODEU CONSULTAR AQUÍ LES FOTOGRAFIES DE L’AGO