Queda aprovat el posicionament “28J: Dia de l’Alliberament Sexual i de Gènere”

Avui es commemoren 51 anys de la revolta d’Stonewall Inn, a Nova York. El 28 de juny de 1969 es va fer una batuda en aquest bar per part de la policia, actuació que es feia freqüentment, ja que era un bar d’ambient on anaven les persones més repudiades per la societat. Però aquell dia, a diferència d’altres, les persones, la majoria d’elles trans* i prostitutes, es van resistir, doncs ja estaven cansades d’emportar-se cops i que se’ls trepitgessin drets: van començar una revolta. Així és com va néixer el moviment de l’orgull GSDD.

Durant els darrers anys diferents empreses, institucions i organitzacions amb ànim de lucre s’han anat apoderant d’aquest dia per fer-se un rentat d’imatge i, d’aquesta manera, augmentar els beneficis fent creure que són aliats de la lluita quan en realitat no tenen polítiques ni valors compromesos amb la nostra lluita. Això s’anomena pinkwashing, fet que rebutgem totalment. Dos exemples d’aquesta pràctica serien quan les empreses el dia 28 de juny es canvien el seu logo a l’Instagram i se’l posen amb la bandera de l’arc de Sant Martí per semblar compromeses amb la lluita o totes les carrosses que desfilen el dia de l’orgull que acaparen l’espai que ha de ser per les persones que realment lluiten.

No hem d’oblidar que aquelles persones que van començar la lluita es van organitzar per dur a terme accions i aconseguir aquests drets que la societat els negava, com per exemple, ser i estimar lliurement, poder caminar tranquil·lament pel carrer, ser ateses a la sanitat sense ser patologitzades, que facin un ús de pronoms adequat, viure i expressar el gènere com volguem. Poc a poc, les membres van anar construint teixits associatius i organitzant-se per començar una lluita que avui en dia encara continua i que ha de continuar. Què podem fer nosaltres com a monitores?

  • Educar en la diversitat. La diversitat que suposa que cada persona pugui escollir lliurement com estimar, a qui estimar, com ser, com expressar-se i com identificar-se. 
  • Educar en el respecte. El respecte cap a totes les persones, entenent que cadascuna de nosaltres és única però alhora som totes iguals. 
  • Educar en l’empatia. L’empatia de posar-nos a la pell de les altres persones per saber com i què senten o volen. 

És per això que des d’Esplais Catalans ens comprometem a:

  • Crear espais segurs i de cures per a totes les persones que formen part d’Esplac.
  • Visibilitzar referents que siguin diverses i ajudin a trencar amb els esquemes socials, econòmics i culturals imposats.
  • Oferir recursos d’activitats per treballar la visió GSDD a l’esplai.

Finalment, és important no oblidar que, tot i que avui en dia s’hagi convertit en una festa, el dia va començar arran d’una revolta. Aprofitem també per fer memòria, visibilitzar, reivindicar i seguir lluitant per una societat sense prejudicis i segura per totes.

És una lluita per la persecució d’aquests drets i igualtat d’oportunitats, que encara que aquí haguem fet passos endavant, en molts llocs del món encara no es tenen. Stonewall Inn va suposar un abans i un després en la història del col·lectiu GSDD, l’inici d’una revolta, lluita i protesta per seguir avançant com a societat.

Feliç i reivindicatiu dia de l’alliberament sexual i de gènere.