Monitores i monitors, infants i joves s’embarquen en l’aventura de crear els continguts de la revista de referència del lleure associatiu.

El proper dissabte 20 de gener Esplais Catalans llançarà La Piqueta, una publicació digital que vol visibilitzar i reivindicar la tasca dels esplais i el lleure associatiu. L’objectiu de la revista és generar un espai de reflexió i debat al voltant de temes que interessen a infants i joves i alhora esdevenir un espai on aquests puguin fer escoltar la seva veu.

“La Piqueta aposta també per ser una eina mitjançant la qual puguem compartir les diverses realitats dels esplais que engloben Esplac i, alhora, diferents recursos, jocs i experiències”, explica Paula Duaso, la persona referent d’aquest projecte dins l’Equip de Coordinació d’Esplais Catalans. Així doncs, afegeix, “la revista vetlla per la participació de totes aquelles i aquells infants, joves i monis que vulguin aportar el seu granet de sorra, visibilitzant la tasca imprescindible que duem a terme des del lleure associatiu”.

La Piqueta vol ser una revista per als qui són d’esplai, però també per als qui, sense ser-ho, comparteixen l’interès per l’educació i la transformació social. La Piqueta vol apropar temes d’actualitat als més joves, reflexionar sobre qüestions com l’adultocentrisme, l’antiracisme o els feminismes, compartir recursos i passatemps i visibilitzar iniciatives interessants. En definitiva, ser un espai d’aprenentatge compartit.

La Piqueta compta amb dues versions, una infantil i una altra juvenil, per tal d’adaptar els continguts en funció de l’edat i apropar-se millor als interessos de cada públic. Les dues versions s’estructuren en les mateixes seccions: Recursos, Passatemps, El Suro, Entrevistem a… i La mà trencada. A més, també comparteixen La bústia, un espai d’interacció entre infants i joves.

Més enllà del format digital, cada trimestre es publicarà una versió impresa de La Piqueta que es farà arribar a tots els esplais d’Esplac. L’objectiu és facilitar que els continguts de la revista arribin a tots els infants i joves de l’entitat i que, en un futur, tothom que ho desitgi pugui rebre la publicació a casa.

La participació, al centre del projecte
La Piqueta és una revista impulsada per un Grup de Treball d’Esplais Catalans, conformat per persones voluntàries de l’entitat. D’aquesta manera, qui dinamitza la publicació i crea els continguts són monitores i monitors d’esplai, exmonitores i exmonitors, dirigents d’Esplac i altres persones vinculades a l’entitat amb motivació pel projecte. A més, La Piqueta també promou la participació directa d’infants i joves en la creació de continguts.