Autoria: Participants d’Esplac al seminari “Education for social change”.


Fa unes setmanes 4 monitores d’esplac vam participar del seminari d’educació no formal i educació socialista en el marc de les jornades de Training for Trainers que organitza anualment el centre Kurt Löwenstein (KLW) a Alemanya. 

Parlem del centre Kurt Löwenstein 

T’imagines la casa de colònies més gran on mai has anat? Doncs ara triplica els espais interiors, les sales de jocs, els recursos exteriors i la quantitat de materials de tot tipus que puguis imaginar. Doncs si, és una mica així el centre KLW: innovador, juvenil i estimulant. 

A més, podem afirmar que és un espai segur. Els seminaris impartits en aquest centre dediquen un dia sencer a conformar les normes de socialització i comportament per tal de crear un espai on totes les persones puguin tenir la millor experiència educativa sense trobar-se cohibides o agredides de cap manera. Es tracta doncs d’un espai que fa tot el possible perquè sigui lliure de sexisme, racisme, LGTBQIAfòbiaA més, la segona nit es fa la “Women and Trans night” on les dones i trans poden compartir un espai d’oci relaxat i fer el que vulguin mentre els homes fan una dinàmica per treballar la masculinitat. 

Els seminaris i les seves metodologies 

Un equip de teamers amb passió i vocació s’han dedicat prèviament a teixir tot el que dins d’aquestes sales es crearà. Grups reduïts amb participants d’orígens completament diferents són els que vertaderament creen els seminaris. Dinàmiques, jocs, activitats i reflexions poc a poc es van desenvolupant entre totes les persones a través de la facilitació de dues teamers que s’encarreguen de portar el grup per les diferents fases que es van transitant, així com van coneixent de forma individual les seves participants i les potencien de forma activa. 

Què et cal saber abans de marxar? 

Més enllà de la informació pràctica que no cal portar res més que la roba i estris personals, ja que material escolar com tovalloles i roba de llit ja te la proporcionen al centre, creiem que és important saber com arribar a la casa. Les instruccions que envia la casa són clares, però per fer-ho més fàcil hem creat un vídeo on ensenyem alguns dels passos per fer el trajecte de l’Aeroport fins a la casa.

Training for trainers 

És aquí on volem arribar: què hem fet aquesta setmana? 

Hem compartit moltes visions i experiències sobre un mateix tema social/cultural/polític; hem desenvolupat propostes i ens hem regalat eines pràctiques per combatre opressions; hem desenvolupat la idea de poder i hem adquirit eines per identificar-lo en les nostres assemblees; hem identificat tècniques de dominació per saber com treballar-lesEn resum, ens hem viscut, gaudit i sobretot après molt. 

L’aprenentatge s’ha donat dins els seminaris, però també fora de les aules, trobades a la zona del “Red sofa”, en l’intercanvi de taules a cada àpat, pels passadissos, en les activitats especials, en la gestió de dinàmiques autoorganitzades, en el Keller bar (el bar autogestionat per nosaltres), etc. En tots els espais on de forma genuïna es troben persones i comparteixen gustos, curiositats o s’expliquen les pròpies històries i vivències. 

En definitiva, ha sigut una setmana d’aprendre molt. Dels seminaris, de la convivència, de les altres persones participants i també d’explorar el nostre potencial que ens ha permès identificar i obtenir eines per treballar als nostres centres i oferir una millor educació als infants i joves.