Com van viure la Queer Easter 2024 les monitores i els monitors d’Esplais Catalans? Llegeix la seva crònica!
Autoria: Monitores i monitors d’esplais d’Esplac participants de la Queer Easter (Alemanya).

A principis d’abril 4 monitores de diferents esplais d’Esplac vam agafar un vol, direcció a Berlín. Una vegada a Berlín, hi ha diversos trens durant el dia que pots agafar fins al Centre Kurt Löwenstein, així que es pot aprofitar per a fer una mica de turisme a Berlín ciutat! El trajecte fins al centre formatiu no dura gaire més d’una hora. Quan vam arribar-hi, des del primer moment ens hi vam sentir com a casa. Una vegada arribes, et donen l’habitació que pot ser individual o pots compartir amb altres membres de la casa! Aquest any érem unes 100 persones de tot el món.

El primer dia, l’endemà d’arribar, es fan unes formacions comunes per a totes les persones de la casa i s’introdueixen els grups dels seminaris dels següents dies. També es fan activitats comunes amb tots els integrants per a conèixer gent fora del teu grup de formacions. La primera nit va tenir lloc  el “welcoming evening” on vam fer dinàmiques per coneixe’ns una mica més.

Al Centre Kurt Lowëinstein, de seguida vam començar a conèixer persones de diferents moviments juvenils de tot el món (des de partits polítics socialistes, fins a altres esplais, projectes de comunitats de joves…), i vam poder parlar amb tothom sobre el fil conductor del seminari: construir relacions no normatives en l’amor i la comunitat.

Els diferents tracks (molt variats i per tots els gustos) ens van permetre triar sobre quin tema volíem aprofundir durant la setmana. La no monogàmia i l’anarquia relacional, les comunitats queers, autoreflexió a través de les relacions, posar en pràctica la cura comunitària, l’amor desconolitzador, orientacions sexuals… no vam deixar d’aprendre ni un sol moment! Durant tota la setmana es van fer diversos seminaris, on s’aprofundia en el tema de la formació triada. A part d’això, cada vespre es feia una activitat diferent, on podies compartir espais amb la gent de la casa i tractar diversos temes fora de les formacions. Es va fer una nit de Woman&Trans, una nit de cantar cançons a la foguera, una nit de “snack evening” on cada organització presentava el seu projecte i vam poder tastar menjars típics d’arreu del món.. entre altres activitats.

A part de les estones formatives, també vam poder visitar Berlín un dia sencer, anant al museu Queer i al memorial de l’Holocaust. Era un dia totalment lliure i a part dels museus, podies visitar Berlín pel teu compte o simplement quedar-te a la casa.

L’últim dia es van organitzar xerrades proposades pels propis membres de la casa, on s’aprofundeix en temes tractats durant la formació o se’n proposaven altres de nous, i cadascú podia compartir el què volia. La veritat és que ens va costar molt triar a quines anar… Tot era tan interessant! En aquests tipus d’espais es creen ambients molt segurs i oberts i són l’espai perfecte de parlar de temes que normalment no tractem dia a dia, però que tenim molt presents.

L’últim dia, vam dir adéu a la casa i a totes les persones increïbles que hi vam conèixer, amb qui hem fet molt bona amistat i esperem tornar a coincidir. Una de les millors coses d’aquests espais internacionals és conèixer a gent d’arreu del món i poder compartir versions i punts de vista diferents de la cultura de cada país. Quan s’acaba la setmana marxes amb amistats d’arreu d’Europa.

Us animem a participar en aquestes activitats internacionals com a monis d’esplai! Viureu una experiència inoblidable.