Surten a la llum les primeres activitats pels infants i joves de l’esplai que s’han preparat des del Grup de Treball del Projecte d’Infància i Esplaiada. L’objectiu d’aquestes és que els infants i joves dels esplais facin una anàlisi de la realitat i el seu entorn a través del joc, dinàmiques i debats, entre altres propostes. 

Un dels 5 projectes aprovats a l’última AGO és el que anomenem Infància i Esplaiada. L’objectiu principal d’aquest any del Projecte d’Infància i Esplaiada és potenciar que els infants esdevinguin ciutadans actius de ple dret. Així doncs s’està creant un procés participatiu que posi l’infant al centre.  Aquest es basarà en la diagnosi de l’estat actual de la infància al territori, amb el posterior debat d’una temàtica escollida pels infants i la construcció d’un posicionament que esdevindrà en una o més accions amb impacte al seu entorn. El paper dels i les monitores dels esplais serà d’acompanyament, ja que l’objectiu serà potenciar espais de presa de decisions entre infants

Volem culminar aquest projecte a l’Esplaiada de l’any 2021, ja que és un dels espais de l’entitat amb més ressò social. En aquest es reivindica la tasca educativa que realitzen els esplais i és on podem fer sentir la veu dels infants, essent una oportunitat de situar l’infant al centre de les accions educatives. 

Per dur a terme aquest procés hem ideat diverses fases des del gener del 2020 al cap de setmana de l’Esplaiada de l’any 2021. 

  1. Anàlisi de la Realitat d’Infants i Joves: Per poder dur a terme aquesta anàlisi de l’entorn i la realitat dels infants i joves, s’ha creat un dossier amb un recull de diferents activitats adaptades a edats i espais (dissabtes, excursions, trobades de sector…). 
  2. Treball i Aprofundiment i Elecció de la Temàtica: A partir dels resultats i conclusions de les activitats dutes a terme pels infants i joves, sortiran unes noves activitats per treballar aquells temes que més hagin sortit. A més, també hi haurà diverses activitats on els infants i joves hauran d’acabar de posicionar-se per la temàtica que creuen més interessant i/o que els motiva.
  3. Desenvolupament de la temàtica escollida: A partir del setembre del 2020 fins a l’Esplaiada 2021 sortiran noves propostes d’activitats i altres propostes per aprofundir en la temàtica escollida i decidir quin serà el resultat esperat final. 
  4. Culminació de les accions: Volem culminar aquest projecte a l’Esplaiada 2021, ja que és un dels espais de l’entitat amb més ressò social, on es reivindica la tasca educativa que realitzen els esplais i on podem fer sentir la veu dels infants, essent una oportunitat de situar l’infant al centre de les accions educatives.  

Així doncs, ara ens trobem a l’inici d’aquesta aventura, on publiquem el primer dels dossiers amb propostes d’activitats per fer amb els infants i joves de l’esplai! El tipus d’activitat que hi trobem és d’anàlisi de la realitat i l’entorn dels infants i joves i de creació de noves idees i propostes al respecte.

Podeu aprofitar les activitats del dossier si esteu organitzant el tercer trimestre o les activitats d’estiu! També, us animem a adaptar les activitats presencials per fer-les amb els infants i joves durant aquests dies de confinament. Dilluns afegirem en aquesta mateixa notícia algunes de les activitats adaptades per fer-les a casa, però us encoratgem a fer volar la vostra creativitat i fer les vostres pròpies adaptacions! 

(ACTUALITZACIÓ dilluns 23 de març): Aquí podreu trobar algunes adaptacions que ha fet el Grup de Treball d’Infància i Esplaiada de les activitats del dossier!

 

Com fem el retorn de cada una de les activitats del dossier?

Cada grup d’esplai pot recollir les respostes i conclusions de les activitats segons com l’han dut a terme i com l’han adaptat. El procediment general consisteix a fer un recull de vídeos o fotografies i enviar-les a Esplac, al Projecte Infància i Esplaiada. Com ho fem? 

  • Per Whatsapp o correu electrònic a la coordinadora del vostre sector
  • Per Instagram a @esplaiscatalans
  • Per mail a organitzacio@esplac.cat
  • Pel Telegram de l’Esplaiada (670607171)

Què es fa al Grup de Treball?

El grup de treball serà l’encarregat de liderar la creació, planificació i avaluació del procés participatiu. La seva tasca serà la de crear les activitats que els esplais hauran de fer durant algun dissabte, excursions i/o trobades de sector. Necessitem, que de cada sector surtin 2 o 3 persones motivades a formar part del Grup de Treball que coordinarà tot aquest procés. A més, a partir de la pròxima reunió del grup de treball començarem a parlar de com volem que sigui l’Esplaiada del 2021. 

Quan és la pròxima reunió del Grup de Treball?

Ens trobarem monitores i monitors de diferents esplais a les 18.00 h! El lloc dependrà de totes aquelles persones que estigueu interessades. Per confirmar la vostra assistència podeu enviar un correu a organitzacio@esplac.cat, parlar amb la tècnica del sector o enviar un missatge de Telegram al 670607171.