El 23 i 24 d’octubre de 2021 es va celebrar l’onzena edició de les Jornades de Lleure i Feminismes a la Lleialtat Santsenca de Barcelona, amb un total de 70 participants. 

Ja és el segon any que les Jornades de Lleure i Feminismes es preparen conjuntament entre l’Escola Lliure el Sol, Casals de Joves de Catalunya, Escoltes Catalans, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (Demarcació de Barcelona) i Esplais Catalans. Enguany s’han recuperat els dos dies de formació (dissabte sencer i diumenge matí) amb descansos entre formacions on poder menjar fruita de temporada. Enguany, s’ha volgut mantenir de certa manera la versió en línia que es va haver de fer l’any passat pel context de la pandèmia i, la setmana anterior a les Jornades, es van fer dues ponències obertes en línia: dilluns 18 d’octubre la Magda Piñeyro ens va parlar de “La gordofobia como opresión y las resistencias cotidianas” i dimecres 20 d’octubre l’Ana López Cano va fer una xerrada titulada “Mujeres encarceladas. Análisis crítico feminista”.

Les jornades, dia a dia

Pel que fa a les Jornades presencials, dissabte es van fer tallers en el marc dels diferents eixos durant tot el dia: Al matí vam comptar amb Sororitrans (“Dones trans: qui som?”), Entrepobles i l’Observatori DESC (“Transició ecosocial i lluites territorials des dels ecofeminismes. Quines sobiranies i en mans de qui?”), Feminismo Comunitario (“Taller de despatriarcalització i descolonització”), Enruta’t (“Taller de diversitats sexuals i de gènere: a la varietat està el gust”) i l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius/CJAS (“Presentació guia de DSiR en el lleure”). 

A la tarda ens van acompanyar Salut entre totxs (“Taller de salut comunitària”), Observatori del Deute en la Globalització i Acció Ecofeminista (“Ecofeminisme: Mirades i propostes des dels nostres territoris”), Azadí Jin Grup Transfeminista Autònom (“La Jineoljî com a eina d’autodefensa”), Matriu (“Cures, gestió emocional i de conflictes amb eines feministes, de treball de processios i educació per la Pau”) i CooperAcció (“Repensar-nos des de l’Economia Feminista”). 

Diumenge, vam comptar amb dues taules rodones: Una d’elles sobre suport mutu, economia feminista i cures on hi van participar el Feminismo Comunitario i la Xarxa de Dones Cosidores, i una altra sobre salut amb la presència de Metzineres i Radio Nikòsia. També vam comptar amb un taller de REDS – Red de solidaridad para la transformación social (“Eines pràctiques de la comunicació noviolenta per una cultura de la col·laboració”). 

Durant els dos dies es podia veure una exposició gràfica a càrrec d’Enruta’t. Les Jornades van concloure amb una batucada a la Plaça Bonet i Muixí a l’hora del vermut de la mà de Somsó Batucada.  

Vincles i feminisme

Un any més hem seguit consolidant i enfortint els vincles entre les diferents entitats de lleure i els moviments feministes i de GSDD (Gèneres i Sexualitats Diverses i Dissidents) i hem explorat possibles aliances per seguir treballant cap a una educació i un món més just, lliure, divers i feminista!