Una cinquantena de persones s’hi van apropar per debatre sobre la relació entre l’educació i els mitjans de comunicació

“Volem sortir a la tele (?)”, aquest va ser el títol de la taula rodona organitzada per Som Esplai i l’eix central de l’intercanvi d’idees que va tenir lloc divendres passat, 2 de febrer, a la Lleialtat Santsenca. L’equip dinamitzador va voler posar sobre la taula la relació que s’estableix entre l’educació i els mitjans de comunicació, i per això va voler comptar amb tres ponents de disciplines diferents:

Joan Turu, il·lustrador, ens va deixar frases interessants com les següents:

  • “A mi més que dibuixar m’agrada comunicar. El que pretenc amb la meva feina és transmetre molt amb molt poc, i la imatge et permet això.”
  • “L’educació és l’eina per canviar el món i per això als poders no els interessa que es visibilitzi, que se’n parli. Per aquest motiu hem de seguir insistint des d’espais alternatius, menys mediàtics d’entrada.”
  • “Els mitjans de comunicació mediàtics volen circ, volen carn, són molt interessats. Jo no vull sortir a la tele si és d’aquesta manera, vull mitjans propers que entenguin el que vull explicar.”
  • “Abans de plantejar si volem sortir a la tele o no, ens hem de plantejar per què ho voldríem sortir. Probablement hi ha altres maneres de difondre la nostra tasca, més enllà dels mitjans de comunicació.”

Mariona Zamora, antropòloga i comunicadora a Ulleres per Esquerrans, va fer aquestes reflexions:

  • “La idea d’Ulleres per Esquerrans és explicar teoria feminista d’una manera fàcil. La via que tenim per connectar amb la gent és mostrar-nos properes, vulnerables.”
  • “Quan el nostre missatge és transmès pels mitjans de comunicació de masses de vegades apareix distorsionat. És essencial tenir vies pròpies des de les quals enviar un missatge treballat i conscient.”
  • “No sé fins a quin punt hem de ser altaveu dels infants, però sí que és important cedir espais de comunicació als nens i nenes, per donar-los veu, per saber el que pensen.”

Víctor Saura, director d’El Diari de l’Eduació, va aportar les idees següents:

  • “La tasca dels esplais no apareix als mitjans com no apareix la de molts altres col·lectius, cosa que ens va més ignorants com a societat. La informació està copada per la política de primera línia i per l’esport.”
  • “Quan vam crear El Diari de l’Educació vam pensar que ben aviat se’ns acabarien els temes, però ens ha passat tot el contrari, no donem l’abast. Hi ha moltes experiències educatives a les quals cal donar visibilitat.”

En general, el debat va ser molt interessant i variat i diverses persones del públic hi van participar per aportar la seva visió. En aquest sentit, estem contents d’haver atret per a l’acte assistents de diverses entitats, com Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Escoltes Catalans, Casals de Joves…, a més d’educadors no associats i bastants monitors i dirigents d’Esplais Catalans.

Pel que fa a l’organització, la Cèlia Nisarre va fer la presentació de la taula rodona, l’Alba Lafarga va moderar el debat des de l’escenari amb els ponents, el Miquel Martorell i el Dani Costa van dinamitzar les preguntes del públic, i el Martí Odriozola va tancar l’acte amb una valoració. Un treball en equip que va donar els millors fruits!

A totes aquelles persones que vau venir a l’acte o que hi vau estar interessades, us convideu a fer un cop d’ull al web de Som Esplai (on hi ha article nous molt interessants), i a seguir-nos a les xarxes socails: Facebook i Twitter. Moltes gràcies!