A l’hora de preparar les nostres activitats i projectes, hem de contemplar aspectes que facilitin el procés d’aprenentatge. El centre d’interès, és a dir, el tema sobre el qual es treballen una sèrie d’activitats a l’esplai, tracta de planificar aquest procés des dels interessos reals i naturals de l’infant. Quan es planteja el centre d’interès, cal tenir en compte l’eix d’animació com un mitjà per augmentar la motivació dels nens i nenes. Aquest eix permet lligar les activitats entre si, mantenir la curiositat i l’atenció, treballar l’entorn i l’ambientació (a través dels decorats, la creació de personatges, l’utilització d’objectes diversos…) i utilitzar la ficció com a eina per a tractar qüestions de la nostra realitat.

L’eix d’animació fa que l’experiència sigui autèntica, agrupant les activitats en el marc dels continguts que volem treballar i, per tant, posant aquest aprenentatge en el centre d’interès de l’infant. Ara que comença el curs, volem compartir dues bones pràctiques sobre el treball de l’eix d’animació a les activitats.

1. Els campaments de l’Esplai Pica-­Roca giren al voltant d’un eix d’animació guiat, en el qual emmarquen les activitats. Coincidint amb el cap de setmana, la comissió de famílies, que es reuneix periòdicament al llarg del curs, es preparen per dinamitzar un joc de nit que han preparat. Aquesta activitat s’adapta al fil conductor proposat i treballen molt les infraestructures i l’ambientació al voltant d’aquest. Una norma important és que sempre han d’anar ben disfressats i amb màscares, perquè no se’ls reconegui. El dissabte de l’activitat, tot l’esplai marxa d’excursió i les famílies pugen al terreny a muntar les coses a un lloc proper però amagat, per tal que no se’ls vegi. L’activitat de nit es transforma en un moment màgic que sorprèn a petits i grans, que mai saben amb què es trobaran!

2. L’esplai L’Esclop també treballa a fons l’ambientació a les colònies. Totes i cadascuna de les activitats que planifiquen giren al voltant d’un eix d’animació que han preparat al detall. Això comporta dissenyar decorats i disfresses, i permet també poder dinamitzar i desenvolupar totes les activitats d’una manera original i creativa. Uns dies abans de marxar, els monitors i monitores preparen tots els materials i, durant les colònies, els infants també són els creadors d’aquest centre d’interès que van fent seu de mica en mica.

Si una cosa tenim els esplais, és que són llocs on fer volar la imaginació i els somnis! Ens agradaria que ens expliquéssiu les vostres idees i experiències sobre l’ús d’eixos d’animació a les activitats, no només als campaments, colònies i rutes, sinó també durant el curs! Feu­ho arribar als vostres Equips Generals del Sector o als Coordinadors de projectes del territori, perquè puguem seguir compartint totes les bones idees!