Quan els esplais marxem de campaments, colònies i de ruta, hi ha un element que sovint ens emportem: el cançoner. I és que les danses i les cançons formen part de l’esplai.

L’esplai és un lloc on aprenem a reconèixer i expressar els nostres sentiments. La música és una eina educativa més, que ens aporta molts valors i aprenentatges (sensibilitat, llenguatge, motricitat, coneixement del medi, coneixement de cultures, treball en equip…). A través de la música podem expressar-nos, cohesionar-nos, ambientar les activitats o marcar els tempos del dia, a més de ser una manera divertida per passar una bona estona.

La música també fomenta el sentiment de pertinença a l’esplai. La lletra pot transmetre molts missatges i és per això que sovint creem o versionem cançons, perquè facin de fil conductor a les activitats, o perquè expliquin la nostra identitat com a esplai. Volem compartir les bones pràctiques d’esplais que preparen els seus cançoners; perquè també donem contingut i ús pedagògic a la música!

  • A l’esplai La Platgeta de la Marina fan un cançoner, que passen als infants uns mesos abans de marxar de colònies a l’estiu. Així van practicant les cançons prèviament i és una manera d’animar als infants a participar de l’activitat. Durant aquesta, cada infant porta seu cançoner que utilitza a les estones lliures, moment que, juntament amb els monitors i monitores, seuen a la gespa amb instruments diferents, a disposició de qui els vulgui fer servir. La música serveix per experimentar, compartir i treballar la cohesió a l’esplai!
  • Al Xirusplai, aprofiten el fil conductor de les colònies o dels campaments, per decorar el cançoner. Any rere any, programen la “nit de cançons”: durant les colònies o els campaments, els infants, per grups, versionen cançons amb lletres sobre les vivències allà. Els monitors i monitores també en preparen una i és en aquesta nit quan les canten i les comparteixen. Les cançons creades les van afegint als cançoners dels anys següents. La música serveix per expressar-nos! Ens permet imaginar i ser creatius, treballar la pertinença a l’esplai, i és una manera de recordar campaments, colònies i rutes passades!
  • Aquest curs el sector Vallès va proposar l’acció de crear un cançoner. Així podran compartir noves cançons i realitats, a partir de la diversitat musical dels esplais que el formen. Esperem que un cop fet ens l’ensenyin!

Som molts els esplais que tenim cançoners i cançons pròpies que ens identifiquen. Ens agradaria que ens ho ensenyéssiu, pel facebook, twitter o pel correu d’esplac@esplac.cat. També podeu compartir els vostres cançoners al Banc de Recursos. A més a més hi trobareu el cançoner d’Acció Escolta de Catalunya, on hi ha un bon repertori de cançons que podeu consultar.

Que no s’aturi l’energia de l’esplai!