Durant els campaments, colònies i rutes els infants conviuen entre ells i amb els monitors i monitores durant molts dies plens de moments intensos. Cada dia poden passar mil i una coses emocionants, aventures, conflictes, il·lusions i frustracions… fruit de les relacions que tenen amb les altres persones que estan compartint amb ells aquest espai tan únic i indescriptible.

Amb aquesta constatació, els monitors i monitores de l’esplai Eixam han decidit crear un nou espai diari als campaments d’aquest estiu, on els infants puguin expressar-se lliurement.

La idea va sorgir després que unes quantes monitores de l’esplai participessin a la formació internacional Queer Easter durant les vacances de la passada primavera. En aquesta trobada per a joves d’associacions de tot el món, cada vespre feien una petita valoració en grups reduïts, on cada persona podia expressar com s’havia sentit durant el dia. Totes van coincidir en què havia estat un moment molt enriquidor i molt útil per fer encara més agradable l’experiència.

En tornar a l’esplai, les monitores van pensar que podia ser una molt bona pràctica per dur a terme amb els infants durant l’activitat d’estiu, ja que cada dia sorgeixen un munt de sensacions i sentiments a compartir.

Així doncs, s’han plantejat de realitzar cada vespre, abans de l’hora de sopar, una reunió d’uns 30 minuts, en petits grups, per valorar com ha anat aquell dia.  L’objectiu principal és donar als infants un espai on es puguin expressar amb tranquil·litat, on analitzar i valorar entre totes les experiències i conflictes que s’han viscut durant el dia, i així poder anar millorant dia a dia la convivència i les activitats que es fan durant els campaments. Cal dir que no només hi haurà espai per a què els infants parlin d’allò que els ha molestat, inquietat o que han viscut de forma desagradable, sinó que també és important aprendre a compartir les coses positives que s’han viscut, ja que crea molt sentiment de grup i bona energia per seguir treballant.

Aquesta valoració conjunta és un espai molt adequat per començar a treballar la participació directa dels infants a l’esplai, ja que s’hi treballarà l’expressió d’emocions, l’escolta, l’empatia… I també és un bon espai per construir propostes de millora entre totes.

És el primer any que s’ho plantegen i encara no saben com anirà, però esperen que els sigui útil per crear més cohesió i per fer dels campaments un espai de tothom, on tothom és escoltat i tingut en compte. Una bona comunicació és clau per a una bona convivència!

Esperem que els hi vagi molt bé i que tornant de vacances ens puguin explicar com els hi ha anat!