Tots els esplais tenim Projecte Educatiu (PE). A vegades però, és un document que potser hem deixat oblidat, o que ha quedat obsolet perquè ha passat molt de temps des que el vam fer i cal que l’actualitzem.

El Projecte Educatiu explica la missió, els valors i els grans objectius de l’entitat. Defineix com eduquem a l’esplai i és la base que fonamenta els nostres projectes i activitats (de curs, d’estiu, extraordinaris…).

El PE no és un document estàtic, sinó que es va redefinint amb la nostra tasca educativa. Recomanem revisar-lo cada 3-4 anys, perquè reflecteixi la realitat i s’adapti als nous reptes que aquesta ens plantegi. Per aquest motiu, no el podem tenir perdut a l’armari de la sala de material sinó que l’hem de tenir a prop i mantenir-lo viu.

Ara que estem en ple procés de revisió del projecte educatiu d’Esplac, us presentem la bona pràctica d’avui, dedicada a aquells esplais que estan revisant el seu PE.

L’esplai Roques Albes va demanar una càpsula formativa per la tancada d’inici de curs per adquirir més eines per revisar el seu ideari i fer el PE. L’equip de monitors i monitores de l’esplai d’Avià volen elaborar el PE i així tornar a definir els fonaments de l’esplai. Al Puigcastellar s’han repartit parts del document i ara toca compartir-les a través d’un assessorament que els ajudi a tancar el procés. L’esplai Bitxus està treballant per redactar el projecte educatiu de l’espai de forma participativa amb els infants i famílies. Tant la Fera, el Sarau i el Botó s’han proposat l’objectiu d’escriure el seu PE aquest curs. L’Isard Flor de Neu, a més a més, el vol revisar per incloure una nova visió de l’esplai vers la societat, donant més protagonisme a l’educació en valors i a la transformació social.

Com veieu, cadascú té una manera pròpia de fer viva l’elaboració i la revisió del Projecte Educatiu. Us proposem algunes eines que us poden ser d’utilitat: podeu demanar una càpsula formativa que us aporti eines i/o un assessorament per acompanyar-vos en el procés. Al Banc de Recursos també trobareu documents i referències bibliogràfiques que us poden orientar.

Si esteu revisant o replantejant el vostre Projecte Educatiu de l’esplai, no dubteu en explicar-ho a l’Equip General de Sector i al vostre coordinador/a de projectes del Sector, de ben segur que us podran donar un cop de mà! I si encara no ho heu fet, us animem a començar!