Els campaments comporten una organització complexa, sovint els terrenys d’acampada no tenen cap tipus d’infraestructures i, per tant, toca acondicionar-los per poder desenvolupar les activitats i la convivència durant els dies de campaments.

Aquí teniu alguns suggeriments i bones pràctiques de diferents esplais a l’hora de preparar les infrastructures:

  • Tendes: molts esplais com el Clupi busquen primer un lloc arrecerat, lleugerament inclinat i evitant els llocs que es puguin inundar en cas de pluja, així com les zones excessivament properes al riu.
  • Material: molts esplais fan servir una tenda exclusivament per al material, la qual està organitzada amb llistats de material o capses muntades amb tot allò necessari per a cada activitat.
  • Latrines: cal fer-les prou lluny del campament i de l’aigua per evitar-ne la contaminació. És important que estigui a sotavent del campament, i que estigui ubicada a un lloc prou discret. Alguns esplais com el Boix fan el cagòmetre, per controlar com van de ventre els infants.
  • Dutxes: esplais com el Massagran o l’Esquirol les munten mitjançant troncs aprofitant els punts d’aigua, porten sabons naturals que no contaminen el medi ambient i cordill de pita per penjar les tovalloles.
  • Taules i cadires: tenir-ne ajuda a l’hora dels diferents àpats i per realitzar els diversos tallers del campament. Esplais com el Movi de Sarrià o com l’Ara Mateix no poden marxar sense una destral per ajudar-los a fer bancs, taules o qualsevol mobiliari fet amb fusta que sigui necessari pel campament.
  • Cuina i menjador: ha d’estar lluny d’arbres i matolls, aïllada del vent, a sotavent del campament. Un bon disseny de cuina ens ajudarà a estalviar temps i energia cuinant. Si usem cuines solars, el perill d’incendi és inexistent ja que funciona sense generar ni flama ni combustió. Es bo que estigui a prop del magatzem, situat ahora en un lloc sec i fresc. El menjador a d’estar a l’ombra, construit amb carpes i/o troncs.
  • Safareig: cal fer-lo lluny dels rius i pantans per no contaminar-los amb els sabons. Hi ha esplais com l’Isard Flor de Neu que fan del punt d’aigua una petita font per a fer més àgil la rentada de coberts.
  • Farmaciola: cal tenir un espai per a la farmaciola que tothom conegui i respecti. Hi ha esplais que porten també un quadre de medicaments específics per a infants amb tota la informació detallada per facilitar la feina a l’hora d’utilitzar-ho.

Endavant esplais! L’estiu es vostre!