Els campaments, les colònies i les rutes formen part del projecte educatiu de l’esplai. L’hivern, la primavera o l’estiu, ens permeten marxar uns dies fora de l’entorn urbà, conviure, compartir, passar-ho bé. En definitiva, treballar d’una manera més vivencial i intensa els valors i projectes que desenvolupem al llarg de l’any.

Comencem decidint quin format volem que tingui l’activitat i el lloc on volem anar, tot depèn del que vulguem treballar i la motivació dels infants i joves. L’entorn escollit és molt important perquè ens oferira unes oportunitats o unes altres. Sempre aconsellem visitar prèviament la casa de colònies, el refugi o el terreny d’acampada on anirem a fer l’activitat. D’aquesta manera, podem escollir el lloc més idoni i concretar el nostre projecte en un entorn determinat.

Compartim dues bones pràctiques que inclouen la participació de les famílies durant la presa de contacte amb l’espai que ens acollirà.

L’esplai MIV, de Vilafranca del Penedès, organitzen una sortida a la primavera amb els infants, les famílies i els monitors i les monitores de l’esplai a la casa de colònies on aniran a l’estiu. Aquesta sortida, els permet treballar la cohesió amb les famílies i afavorir la seva participació en el procés d’elecció de la casa de colònies de l’estiu. Els ajuda a contextualitzar i presentar bé l’activitat.

A l’esplai Roques Albes de Sallent les famílies acompanyen els infants al terreny d’acampada i es troben els monitors i les monitores, que ja hi són des del dia anterior. D’aquesta manera les famílies coneixen el lloc on estaran instal·lats i els ajuden en el muntatge de les instal·lacions.

No us semblen bones idees perquè les famílies s’impliquin i coneguin els espais on menuts i joves conviuran durant tants dies? Voleu més idees? No oblideu que oferim càpsules formatives i assessoraments sobre la participació de les famílies a l’esplai, i que les podeu demanar a l’EGS o als coordinadors de projectes del vostre sector.

Si teniu altres pràctiques semblants, ens agradaria que ens ho expliquéssiu per poder compartir i intercanviar experiències amb tots els esplais!