Els esplais eduquem, compartint moments i experiències i els campaments, les colònies i les rutes són activitats que ens permeten dur el nostre projecte pedagògic a un entorn natural on la convivència i el context ens ofereix oportunitats úniques d’aprenentatge.

Però… colònies, campaments o rutes?

La seguretat d’allò que hem fet sempre o l’esperit aventurer de provar noves activitats hi juguen un paper molt important en la decisió. Però també si ens agrada més el mar o la muntanya, el pressupost que volem destinar a l’activitat, el nombre i l’edat dels participants, si cal que estigui adaptat, si s’hi pot accedir amb transport públic,…

Cal posar persobre de tots aquest factors el projecte educatiu de l’esplai i els objectius que ens vam plantejar a l’inici de curs: Escollim fer colònies, campaments o rutes partint dels valors i projectes que hem dut a terme al llarg del curs!

Quins son els nostres imprescindibles?

Molts dels esplais del sector Maresme aposten per fer campaments, però cada un d’ells estableix criteris diferents a l’hora d’escollir el terreny. Han aprofitat la darrera reunió de sector i els espais que comparteixen a les xarxes socials per posar en comú experiències i així poder escollir un terreny que s’adeqüi a les seves necessitats: “que tingui a prop un refugi o un aixopluc que ens aculli si plou”, “que tingui a prop un riu on poder-nos refrescar”, “lavabos o latrines”, “que tingui molta ombra”, “que hi hagi un punt de llum”,que hi puguem fer rutes i excursions al voltant”, “amb una gran espai on fer-hi activitats”, “que tingui un hospital o CAP a prop” …

La llista de requisits és llarguíssima; però el més important és fer una visita al terreny abans de l’activitat per poder preveure i organitzem amb antelació tots els recursos i materials que cal que preparem abans de marxar.

No es tant sols una qüestió d’infraestructures, sinó de com acompanyem als infants i joves durant l’adaptació al medi i a la pèrdua de les comoditats a les que estem acostumats. Els monitors som referents per als infants i joves en cada acció que fem i en cada paraula que diem. Cal que preveiem com els podem ajudar a gestionar la inseguretat i que els transmetem els valors que expliquen el perquè d’aquest canvis i tot el que en podem aprendre de viure uns dies envoltats de natura intentant produir el mínim impacte possible.

I vosaltres, ja teniu a punt la reserva del terreny o la casa de colònies? Ja heu pensat quin serà el recorregut de la ruta?

Al Banc de Recursos podeu consultar la Guia per a la preparació de campaments colònies i rutes, on trobareu recursos i tasques que cal tenir en compte a l’hora d’organitzar l’activitat.