Posicionament d’Esplais Catalans pel Dia Internacional contra la LGTBIfòbia.

“Travelo”, ”Nenaza”, ”Viciosa”, ”Transformer”, ”I a tu, no t’agrada ningú?”, ”Puritana”, ”Marimacho”, “Marica”, “Però si tens penis, perquè vas al lavabo de les nenes?”… Totes aquestes i infinites més són paraules que sentíem o rebíem com a insult les actuals monitores dels esplais quan érem infants.

17 de maig de 1990,​ una dècada  abans que nasquéssim la majoria de nosaltres, l’OMS (Organització Mundial de la Salut) va deixar de considerar l’homosexualitat com una malaltia mental. Com explicàvem l’any passat, fins aquell any l’homosexualitat es considerava una malaltia que tenia cura i que s’havia de tractar. 

Al 2004, 14 anys més tard, va sorgir la iniciativa d’assenyalar el 17 de maig, i es va iniciar una campanya que va durar un any. 

Al 2005, es va celebrar i visibilitzar per primer cop el Dia Internacional contra l’homofòbia i la transfòbia. 

Al 2015 es va afegir el terme bifòbia. L’objectiu era lluitar per visibilitzar les persones del col·lectiu, reivindicant uns drets i oportunitats comunes arreu del món.

17 de maig de 2021,  actualment, tot i que els esplais acostumen a ser uns espais de deconstrucció, creixement i aprenentatge, encara podem sentir discriminacions per la nostra identitat de gènere, expressió de gènere i/o orientació sexual. Fins i tot en espais que suposem com a segurs, podem rebre agressions.

Les discriminacions que rebem a l’esplai, tant monitores com infants i joves, són reals i són greus, i se sumen a les que rebem per part de la societat pel simple fet de mostrar-nos tal com som i estimar o desitjar a qui volem. 

Les discriminacions, però, no són només present en infants, com a monitores cishetero hauríem de revisar els nostres privilegis per tal de ser més respectuoses, deconstruir-nos i formar-nos per prendre consciència d’aquelles realitats que no són la nostra. 

Com a educadores hem de ser capaces de crear i oferir espais segurs per totes aquelles persones (infants, monis, famílies…) amb gèneres i sexualitats diverses i dissidents. Per seguir educant(-nos) per iniciar el canvi que volem veure en el món.

Com a equips de monitores hem de  visibilitzar i transformar realitats per trencar amb el discurs hegemònic del cisheteropatriarcat capitalista. Manca molta representació i normalització la resta de dies de l’any. Reivindiquem que no en tenim prou amb un dia a l’any!

En dies com avui és important fomentar la memòria històrica, ja que celebrem el que tenim, però sent conscients de com hi hem arribat i de totes aquelles persones que han lluitat per aconseguir-ho. ​Encara ens queda molt per lluitar.​ 

Sense anar més lluny, el confinament per la crisi del coronavirus ha obligat tots els ciutadans a estar tancats a casa totes les hores del dia i molts dies seguits amb els familiars amb qui es conviu, Durant aquest període l’Observatori contra l’Homofòbia va registrar 22 incidències contra el col·lectiu GSDD.

Aquesta qüestió no ha estat gens fàcil per a algunes persones del col·lectiu LGTBI,  ha provocat en joves i adolescents l’augment de l’angoixa per haver hagut d’autocensurar la seva personalitat per la poca o nul·la comprensió i acceptació dels seus familiars. Han hagut de tornar-se a “tancar a l’armari”, no tant per haver patit una agressió, sinó per l’asfíxia de no poder, de sobte, ser qui ets. 

Per tot això i sent conscients que encara ens queda molt per fer, i tenint en compte que els esplais som entitats de transformació social, des d’Esplais Catalans rebutgem:

  • Les discriminacions i agressions que reben les persones GSDD per part de la societat i/o des del propi col·lectiu.
  • La societat que ens vol subordinades al sistema binari i heteronormatiu.
  • El capitalisme rosa que utilitza la nostra lluita i reivindicació per lucrar-se.
  • Els tabús a la sexualitat.
  • L’augment de discursos polítics que atenten els drets i oportunitats del col·lectiu GSDD.

I, coneixent la realitat social en la qual vivim, des d’Esplais Catalans ens comprometem a:

  • Seguir visibilitzant el terme Gèneres i Sexualitats Diverses i Dissidents (GSDD)  com a sigles inclusives.
  • Crear espais segurs i de cures per a totes les persones que formen part d’Esplac.
  • Oferir espais de formació que empoderin i donin veu a les persones GSDD i serveixin com a revisió de privilegis per a les persones cishetero.
  • Enfortir la comissió GSDD per tal de seguir treballant perquè Esplac incorpori la perspectiva GSDD de forma transversal.
  • Educar en la llibertat i diversitat sexual i de gènere per tal que les persones puguin ser i estimar a qui vulguin.
  • No oblidar la perspectiva interseccional i les diferents opressions que afecten a les persones.
  • Visibilitzar referents que siguin diverses i ajudin a trencar amb els esquemes socials, econòmics i culturals imposats.

Feliç i reivindicatiu dia!

Teniu el posicionament en format pdf aquí.