La comunicació és un dels pilars fonamentals de qualsevol organització o associació, també de l’esplai

Comunicar, de fet, significa «posar en comú» i, per tant, construir col·lectivament. Per tant, és important que allò que comuniquem i, sobretot, la manera en què ho fem sigui coherent amb la nostra manera de fer les coses i la nostra visió del món.

Si un dels pilars del nostre projecte educatiu a l’esplai és la participació, les nostres accions i projectes comunicatius també haurien de ser també participatius i garantir que puguem fer servir eines comunicatives útils per treballar la participació dins l’esplai, que siguin properes i que infants, monis i famílies se les facin seves.

En aquest sentit, recollim dues experiències que utilitzen la comunicació com a eina dinàmica per a treballar la participació i la cohesió a l’esplai.

L’esplai Xiroc (barri del Fort Pienc, Barcelona) utilitza en alguns moments durant el curs i també a les seves colònies la gravació de vídeos com a excusa per a què els infants i joves s’encarreguin de pensar què volen gravar, com ho volen fer i aprenguin a treballar en equip. Una de les seves monitores ens explica com va sorgir el vídeo «Xiroquianes Viatgeres» que van fer en unes colònies d’estiu.

El vídeo s’emmarca en les Colònies de Primavera de 2015, que tenien com a eix central les tecnologies. Cada dia, un dels grups, s’encarregava de gravar el que feia un altre grup, així quedava tot enregistrat. Les diferents activitats, amb infants de totes les edats, eren molt variades. Per exemple, inventar-se un rap i enregistrar-lo (posant-se d’acord per escriure la lletra, que quadrés amb la que la resta de grups feia i dividir-se les frases per rapejar) o pensar un invent que pugui millorar alguna situació del món que no ens agradi, construïr-lo amb reciclatge i després explicar-ho a càmera.

El grup que rodava cada dia, havia de pensar en alguna secció del programa “Xiroquianes Viatgeres”. Alguns van fer la secció del temps, els altres la del cor, altres van fer un format notícies, anuncis, entrevistes…

Realment va funcionar molt bé, els va motivar molt gravar i servia com a excusa per a acostar-se als altres infants, posar-se d’acord i dividir tasques. Tothom va poder fer una mica de tot, així com sortir pròpiament al vídeo (i veure’s l’últim dia), que també els va agradar molt!

El fet de fer un vídeo permet que cada infant participi i faci la tasca que més li agradi: algú grava, altres surten presentant, altres decoren els espais o als personatges, altres fan un guió, etc… Funciona molt bé com a projecte de colònies i també durant el curs.

Captura de pantalla 2016-07-01 a les 11.35.03

A l’esplai MIV (Vilafranca del Penedès), també tenen un canal de comunicació molt útil: la revista «L’esquitx». Aquesta serveix tant de manera externa, per apropar la feina de l’esplai a les famílies, com per a què els grups de l’esplai participin alhora d’elaborar els continguts. Un dels monitors del MIV ens explica el projecte.

La revista mensual que fem al MIV, L’esquitx, fa molt de temps que està vigent. De fet, anem per l’edició 220 el maig del 2016! És una eina de comunicació i informació entre allò que passa a l’esplai i les famílies. I no només això: els monitors i monitores la fem servir com a espai de crítica social, per despertar la curiositat en certs temes dels infants i famílies, etc..

El projecte com a tal el duu a terme un càrrec (format per monitores i monitors, actualment 5 en total) que es divideixen les seccions que creuen que hi ha d’haver en cada edició. Aquest curs, la revista té 20 pàgines i se’n fa una tirada de 100 exemplars cada mes per tal de donar-les (gratuïtament) a cada família (intentem que els germans d’una mateixa família no se n’emportin més d’un, no ho aconseguim sempre, hehehe).

A banda de les monitores del càrrec que gestiona la revista, els infants també hi participen. La revista té un correu electrònic on els infants poden enviar xafarderies (per a la secció MIVxafarderies) o participar en alguns concursos. Per altra banda hi ha mitja pàgina destinada a cada grup d’edat de l’esplai i cadascun gestiona què hi posa i qui ho escriu. Habitualment en els grups més petits són les monitores les que fan la pàgina de grup, però en grups de grans i joves són els propis infants i joves qui envien la seva pàgina.

Enguany a més hem encetat una nova secció que és el grup del mes. Una pàgina sencera destinada a un sol grup que hi pot posar el que més li convingui cada mes.

Les revistes les podeu trobar a la pàgina web de l’esplai a l’apartat “hemeroteca”.

Captura de pantalla 2016-07-01 a les 11.42.19

Dins de L’Esquitx hi ha vàries seccions entre les quals hi ha: l’Editorial (espai de crítica social i educativa), MIVTimes (notícies interessants o de mentida, de temes que creiem interessants o notícies de somesplai.cat), la MIVentrevista, Cuinemmm (receptes), ExperiMIV (ciència per infants) o La Vida fora del MIV (on particpen exmonis i famílies), entre d’altres.

Teniu altres bones pràctiques a l’esplai d’experiències comunicatives i participatives? Feu-nos-les arribar!