La interacció positiva entre persones o entitats s’anomena treball en xarxa. Tenir relacions externes des de l’esplai pot ser beneficiós per l’entitat i per a nosaltres mateixes. Us presentem dues experiències d’esplais que col·laboren amb altres entitats realitzar activitats i accions per a tota la ciutadania més propera dels esplais!

L’esplai Roques Albes de Sallent (Sector Bages-Berguedà) treballen en xarxa amb algunes entitats i col·lectius que hi ha al municipi. Algunes d’elles són el Carrilet, organitzadora del Carnaval, l’Ateneu Popular Rocaus (on s’hi porten a terme activitats tant culturals com socials i que pretén dinamitzar el poble) i col·lectius polítics, com Arran Sallent. Amb aquestes, el Roques Albes fa un treball continuat durant tot el curs, com podem llegir en la següent crònica al Som Esplai, una jornadaen suport a les persones refugiades on la solidaritat va ser la protagonista, realitzada l’onze de juny de 2016.

L’esplai Roques Albes, coordinadament amb les entitats ja esmentades i amb el suport de persones a nivell individual i altres entitats com el FAES (Foment Arqueològic i Excursionista Sallentí), les AMPAs de les escoles, el grup de suport de la PAH de Sallent i els Gegants i els Nans del poble, organitzen la Fumera: la Festa Major Alternativa. Les comunicacions amb les altres entitats solen ser amb reunions de representants de cada entitat. És a dir, si han d’organitzar La Fumera creen una comissió dins de l’equip de monitors i monitores i aquesta comissió serà la que es posarà en contacte amb tot l’equip organitzador de la Festa Major Alternativa. La comissió serà el pont de comunicació i presa de decisions i ho traslladarà a la resta de l’equip (que es reuneixen setmanalment) i hi prenen les decisions.

Com a beneficis, l’esplai Roques Alba valora que el més important és que aprenen com funcionen les entitats del poble i això els ajuda a millorar la nostra manera de fer. A part d’això, és una manera de participar a actes que potser no organitzen totalment, però que així es tornen una mica “nostres” també.

En aquesta línia, l’esplai Papu-Tisores de Llagostera (Sector Girona) s’impliquen i també troben beneficis del treball en xarxa.

A la darrera festa major (2016), l’esplai gironí va tenir l’oportunitat de fer el Pregó (que és quelcom bastant important al poble). A més, i com cada any, coordinadament amb la Colla Gegantera de Llagostera fan ballar la Cuca Feliua, una mena de dragó que obre la cercavila de la Festa Major i on tots els infants del poble poden entrar i fer-la ballar. Aquest passa-carrers es realitza en dos dies; i en el segon, el ball de la Cuca es fa a la plaça del poble.

Al grup de joves de l’esplai també se’ls dóna l’oportunitat de participar de la Festa Major i ho aprofiten també com a campanya econòmica. Fins ara, han organitzat la baixada de pilotes de ping-pong: consistia en vendre pilotes de diferents colors per a que els i les veïnes les tiressin des de dalt d’un carrer i la primera a baixar guanyava. Per organitzar-ho, comptaven amb el suport de l’ajuntament, que els proporcionava entrades o altres regals per als guanyadors. Aquest any, l’activitat es va canviat per no caure en la rutina i es va organitzar una mena de hipopótamo tragabolas que van inventar els i les joves de l’esplai. Tota l’associació de botiguers hi va contribuir aportant diferents regals per als i les guanyadores. I també, el Papu-Tisores va poder col·laborar amb la festa l’últim dia organitzant la xocolatada, també a càrrec dels i les joves de l’Esplai. Tot va ser autogestionat pel grup amb el suport del restaurant Ca la Maria de Llagostera.

Per poder saber-ne més i fer una diagnosi de les relacions externes de l’esplai o com millorar-les, podem donar-li un cop d’ull al recurs Mapa de l’entorn. Aquest té la finalitat d’ajudar-nos d’una manera visual i compartida per tot l’equip de monitores a entendre quines relacions tenim i perquè són importants. Si teniu bones pràctiques sobre el vostre treball en xarxa, feu-nos-les arribar!