L’aproximació de l’esplai al seu entorn és fonamental per aprendre a conèixer-lo, respectar-lo i defensar-lo. Treballem per un enfortiment dels esplais per ser cada cop més un agent de canvi, de sensibilització i un espai d’educació ambiental.

A l’ideari, al projecte educatiu, amb el material de les activitats i tallers, durant les colònies, campaments i rutes, fent ús del comerç local i de proximitat… Els esplais recollim diverses experiències d’educació ambiental a les nostres pràctiques educatives.

L’esplai Vic-Remei (Manresa) ha apadrinat un tram de l’Anella Verda, el conjunt d’espais naturals que envolten Manresa. Els infants, joves, famílies i monis s’han fet seu un tros del municipi, un espai diferent del de l’esplai on poder estar en contacte directe amb la natura, aprenent a tenir-ne cura i a gaudir amb ella.

Aquest espai els ha servit per fer molta cohesió, com per exemple a través d’una sortida amb infants, joves, famílies i monis; una experiència que recorden i valoren molt positivament. A més a més, per entrenar-se per a la travessa d’estiu, els més grans hi van fer nit, aprenent a muntar les tendes i fent-se conscients de tot el material i aprovisionament que necessitarien per a la ruta. És un espai que han ofert també al sector per donar-lo a conèixer i fer-hi activitats.

Buscant ‘activitats verdes’

Reduint Petjada és una comissió d’Esplais Catalans formada per monitors i monitores de diferents sectors que té com a missió principal donar suport als esplais per dur a terme la tasca de sensibilització i educació del medi ambient.

Aquest any, ens proposen un Concurs de Bones Pràctiques Sostenibles, per tal promoure i difondre diferents hàbits i metodologies educatives respectuoses amb l’entorn.

Els esplais podran fer arribar a la comissió fotografies de les seves “activitats verdes” al llarg del curs de manera que a l’inici del curs vinent (coincidint amb l’Assemblea General Ordinària) es realitzarà l’entrega de premis a la millor pràctica ambiental i sostenible!

Estigueu atents i atentes! Ben aviat, rebreu informació més detallada d’aquesta acció.

Per aprendre’n més…

Molts dels esplais contempleu l’educació ambiental al vostre projecte educatiu, però si voleu seguir creixent i aprenent en aquest àmbit només cal que us poseu en contacte amb la Comissió Reduint Petjada o feu un cop d’ull al Banc de Recursos, on podeu trobar tallers, activitats i jocs. També podeu consultar la Guia per a preparar Campaments, Colònies i Rutes, per tal d’incloure a les vostres activitats recursos i idees per fer un projecte compromès amb el medi ambient.