Comunicat de l’associacionisme educatiu en relació a les noves restriccions anunciades pel govern

Aquest passat dijous 29 d’octubre, el Govern ha impulsat un seguit de noves mesures enfocades a aturar l’augment de casos de la Covid-19 que s’està donant les darreres setmanes a Catalunya. Una de les mesures aprovades ha estat la suspensió de la realització d’activitats d’educació en el lleure.

Tot i entendre que la situació d’excepcionalitat demana prendre noves mesures, des de les entitats que conformem l’associacionisme educatiu de Catalunya ens ha sorprès de forma negativa aquesta decisió, ja que portem mesos comprovant que les diverses activitats que s’estan impulsant des de l’educació en lleure són i han estat segures per a infants, joves i el monitoratge.

No hem d’oblidar que l’estiu va suposar per a molts infants i joves el primer contacte amb els seus companys i companyes en espais d’educació en el lleure. D’acord amb les dades que va compartir el mateix govern, es van realitzar més de 6.000 activitats on van participar-hi 235.000 infants i adolescents i més de 36.000 monitors i monitores. En totes aquestes activitats, només a 27 s’hi van notificar casos d’infecció de la Covid-19. Aquesta valoració positiva en termes de seguretat també la fem en termes educatius; concretament, casals de joves, esplais i agrupaments vam tenir un paper molt important en l’acompanyament emocional, també en situacions de dol. Des de l’estiu hem seguit creixent des dels aprenentatges vivencials i comunitaris que aporta, entre d’altres, l’associacionisme educatiu.

A més a més, no hem d’oblidar que moltes d’aquestes activitats eren dirigides i ho segueixen sent avui per part d’un monitoratge que ho fa de forma voluntària des de la seva vinculació a agrupaments escoltes i esplais i casals de joves de Catalunya. De nou, l’associacionisme educatiu vam ser-hi per garantir el dret a l’educació d’infants i joves de Catalunya i ho vam fer tot aplicant uns protocols que havíem estat elaborant prèviament en col·laboració amb el govern i altres agents d’educació en el lleure.

Aquest inici de curs, tal com ho van fer les escoles, instituts i altres centres educatius del país, hem tornat a reprendre l’activitat als casals de joves, agrupaments escolta i centres d’esplai. Durant aquests mesos hem pogut constatar la necessitat dels infants i joves de seguir creixent i construir els propis projectes de vida en aquest seguit d’espais educatius. Malgrat l’escenari d’augment de desigualtats i bretxes educatives que va generar el confinament, hem viscut un inici de curs on, tot i les dificultats evidents, s’ha garantit el dret a l’educació de forma segura a la infància, adolescència i joventut de Catalunya.

En aquest escenari, entenem que el govern havia de defensar i estar al costat de l’associacionisme educatiu; pel seu compromís inequívoc amb l’educació en el lleure i per l’evidència que aquests espais educatius són i han estat segurs i necessaris pel desenvolupament integral d’infants i joves. Malauradament, el govern no ha estat a l’altura i ens ha donat l’esquena, prioritzant només l’educació que es fa dins el recinte escolar, ja sigui formal o informal.

El govern ha optat per fomentar un model de societat productiu on no es poden realitzar activitats a esplais, casals de joves i agrupaments escoltes, però alhora gran part de la ciutadania es veu obligada a seguir anant a treballar i assumir riscos per a fer-ho. Apostem per un model de societat que posi les persones al centre, en especial infants i joves, vetllant per la seva salut emocional i mental, que és imprescindible per la vida i s’ha de prioritzar per davant d’activitats que suposen beneficis econòmics. És necessari que es valori l’educació en el lleure i es tingui en compte la salut emocional i psicològica dels infants i adolescents a l’hora de prendre mesures que els afecten directament.

D’acord amb els motius exposats, demanem al govern que rectifiqui i permeti recuperar el més aviat possible l’activitat educativa que fem des de l’associacionisme educatiu i l’educació en el lleure en general, per tant, que es pugui dur a terme de nou amb totes les mesures de seguretat necessàries. Alhora, demanem que impulsi mesures concretes perquè projectes com casals de joves, agrupaments escoltes i esplais puguin tirar endavant i ser sostenibles en aquest escenari de crisi on també han patit greuges econòmics per seguir desenvolupant la seva activitat.

Per posar la infància i l’adolescència al centre, des del compromís amb l’educació i la garantia de drets, l’associacionisme educatiu és més necessari que mai.

 

Comunicat elaborat conjuntament amb: Acció Escolta | Casals de Joves | Consell de la Joventut de Barcelona | Coordinació Rural de Catalunya, CRUC | Escoltes Catalans | Esplais Catalans, Esplac | Federació Catalana de l’Esplai | Federació de Centres Juvenils Don Bosco de Catalunya | ​Minyons Escoltes i Guies de Catalunya | Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC-FPT)

Trobareu el comunicat en format PDF aquí.