PARTICIPA

FORMA PART D’ESPLAIS CATALANS

Si tu també vols enfortir els esplais, tens moltes formes de participar a Esplais Catalans, tria la teva!

Si participes a un esplai… associa’l a Esplac!

El vostre esplai és laic, progressista, voluntari i associatiu? Voleu enfortir i participar del projecte dels esplais laics i progressistes? Voleu intercanviar experiències i recursos amb d’altres esplais?  Necessiteu assessorament i suport pedagògic i organitzatiu? Voleu formar-vos? Voleu passar-vos-ho bé?

Esplais Catalans, Esplac, és una associació d’associacions i per formar-ne part, cal que l’Assemblea General Ordinària d’Esplac ho aprovi mitjançant una votació. Els esplais que vulguin associar-se a Esplac durant el període entre assemblees rebran part de l’assessorament i el suport que donem als esplais, fins que no siguin membres de ple dret.

Per preparar la vostra entrada a Esplac, només cal que signeu la sol·licitud d’entrada i feu una petita presentació del vostre esplai per tal de donar-vos a conèixer a la resta d’esplais de l’Assemblea. Per informar-vos més extensament o per fer la vostra sol·licitud d’entrada, si us plau, contacteu amb nosaltres a esplac@esplac.cat.

    

Si tens més de 17 anys… sigues monitor o monitora!

T’agradaria…

 • educar i dinamitzar un grup d’infants o joves?
 • implicar-te en una associació educativa?
 • organitzar activitats obertes al barri?
 • fer un intercanvi amb joves d’altres països?
 • engegar projectes de sostenibilitat, inclusió, aprenentatge intercultural, drets dels infants, comunicació, cultura, art… en què participessin petits i grans?
 • conèixer gent nova?

L’esplai és el lloc ideal per aprendre a autogestionar-se, a responsabilitzar-se, a implicar-se i a comprometre’s, tant amb un mateix com amb un col·lectiu. Perquè l’esplai és un lloc privilegiat de participació i d’aprenentatge de ciutadania dins de la societat plural en què vivim.

Segur que tens un esplai a prop de casa! Allà t’informaran de com pots formar part de l’equip de monitors i monitores i de tot el que et fa falta saber per participar de l’esplai. Hi ha esplais arreu de Catalunya que necessiten més monitors i monitores per dur a terme el seu projecte educatiu! Troba’ls al Cercador d’esplais.

Si vols contribuir a una educació integral per als teus fills i filles… apunta’ls a un esplai!

Infants, adolescents i joves de 3 fins a 17 anys poden participar de qualsevol dels esplais d’Esplac. Per a fer-ho, busca al Cercador d’esplais l’esplai més proper a casa teva i acosta’t un dissabte a conèixer-lo! Serà la millor manera de saber quines activitats s’hi fan, com s’organitzen o quin és el seu projecte educatiu.

Les dates d’inscripció als esplais són a principi de curs, entre els mesos de setembre i octubre.

Si vols que t’ajudem a buscar esplai, truca’ns a l’oficina d’Esplac al telèfon 93 302 61 03 o envia’ns un correu electrònic a esplac@esplac.cat!

    

PREGUNTES FREQÜENTS

Com ens podem federar a Esplac?

Esplais Catalans, Esplac, és una associació d’associacions i per formar-ne part, cal que l’Assemblea General Ordinària d’Esplac ho aprovi mitjançant una votació. Els esplais que vulguin associar-se a Esplac durant el període entre assemblees rebran part de l’assessorament i el suport que donem als esplais, fins que no siguin membres de ple dret.

Per preparar la vostra entrada a Esplac, només cal que signeu la sol·licitud d’entrada i feu una petita presentació del vostre esplai per tal de donar-vos a conèixer a la resta d’esplais de l’Assemblea. Per informar-vos més extensament o per fer la vostra sol·licitud d’entrada, si us plau, contacteu amb nosaltres a esplac@esplac.cat .

No sóc de cap esplai, però com puc col·laborar amb Esplais Catalans?

Si no formes part de cap esplai com a monitor/a i vols col·laborar amb Esplais Catalans, pots fer-te soci o sòcia col·laboradora fent arribar el teu suport econòmic, per ajudar a fer créixer el projecte dels esplais laics i progressistes. La teva aportació anirà directament destinada a les activitats dels esplais del sector geogràfic al qual pertanys.

Si ets soci o sòcia d’Esplac podràs gaudir de:

 • Informació actualitzada de tot el que passa a Esplais Catalans.

 • Subscripció a la revista d’Esplais Catalans, 3r -2a.

 • Subscripció a la revista Espai de Llibertat de la Fundació Ferrer i Guàrdia.

 • Agenda del curs.

 • Participació a les comissions i grans activitats d’Esplac.

 • Participació, de veu però sense vot, a l’Assemblea General Ordinària.

Pots col·laborar fent l’aportació monetària que desitgis de forma puntual o bé de manera mensual, trimestral, semestral o anual. Tu decideixes quina quantitat vols aportar. A més, tens l’opció de fer l’aportació a través del Programa de Suport a Iniciatives Laiques i Progressistes, que et dóna avantatges fiscals.

Per a més informació, pots contactar amb nosaltres trucant a l’oficina d’Esplac al telèfon 93 302 61 03 o enviant un correu electrònic a esplac@esplac.cat

Gestioneu cases de colònies?

No. Esplais Catalans no gestionem cases de colònies ni terrenys d’acampada. Per a aquest servei i molts d’altres relacionats amb el lleure educatiu, podeu posar-vos amb contacte amb Encís , la cooperativa de serveis del Moviment Laic i Progressista .

Feu cursos de monitors/es i directors/es de lleure?

No. Tot i que Esplais Catalans vetllem i facilitem la formació dels monitors i monitores dels esplais, gestionem aquest tipus de cursos a través de l’Escola Lliure el Sol, l’escola de formació del Moviment Laic i Progressista. Esplais Catalans i l’Escola Lliure el Sol dissenyem conjuntament aquests cursos i els diferents programes de formació continuada per a monitors/es, dirigents, treballadors/es i formadors/es, d’acord amb el nostre ideari. Per a consultar els propers cursos visiteu el web de l’ Escola Lliure el Sol .

Quins horaris d’activitat tenen els esplais?

La majoria d’esplais fan la seva activitat els dissabtes a la tarda a partir de les 16h fins a les 19h. Durant el curs, els esplais també fan sortides de cap de setmana i en els períodes de vacances es fan activitats com colònies, campaments, rutes o intercanvis internacionals.

Quines activitats d’estiu fan els esplais?

El curs dels esplais culmina en les seves activitats d’estiu, en què es poden treballar més intensament i viure en la pròpia pell, els valors i projectes treballats durant la resta de l’any. Les activitats que es desenvolupen durant l’estiu són:

Colònies : tenen una duració d’entre 3 o 4 dies fins a 10 o 15 dies com a màxim. Es caracteritzen per la seva intensitat de convivència, donat que totes i tots els participants i organitzadors conviuen sense interrupció les 24 hores del dia en un entorn usualment rural, en una casa de colònies.

Campaments :  activitat realitzada en plena natura ja que les instal·lacions de la casa són substituïdes aquí per les tendes de campanya, tant per dormir com per organitzar el material i fer el menjar. La durada d’uns campaments pot oscil·lar, igual que les colònies, entre els 3 i els 15 dies.

Rutes : activitat consistent en fer una travessa caminant durant uns quants dies. La durada i distància del recorregut depèn de la capacitat dels participants. És potser l’experiència més intensa de totes quant a convivència i contacte amb el medi natural i renúncia a tot el que és innecessari per viure.

Intercanvis internacionals : projectes en els quals els i les joves participants treballen un tema i són protagonistes de tota l’activitat. Els grups de joves dels diferents països tenen l’oportunitat de compartir les seves experiències, apreciar les similituds i les diferències de les diverses cultures i combatre els estereotips negatius generadors de prejudicis.

Quina franja d’edats cobreixen els esplais?

Cada esplai atén a unes franjes d’edat concretes que sovint van des dels 4 o 5 anys fins als 17 o 18 anys. Els infants i joves es distribueixen per grups d’edat per fer esplai, tot i que sovint es fan activitats conjuntes en què participen tots o diversos grups d’edat.

Els monitors i monitores treballen als esplais de forma remunerada?

No! Els monitors i monitores dels esplais d’Esplac treballen per la tasca educativa dels seus esplais de forma voluntària. Ho fan amb la convicció de què a través de l’associacionisme educatiu es pot millorar una mica el món en què vivim, educant a infants i joves per ser més autònoms, més lliures i més feliços. Això no implica que no siguin professionals, sinó tot el contrari. A més a més de l’esperit altruista que els mou a ser monitors i monitores durant el seu temps lliure, tenen formació específica i continuada per garantir la qualitat de la seva tasca.

Com puc fer pràctiques de monitor/a a un esplai?

Si has fet el curs de monitor/a de lleure i vols fer pràctiques a un esplai, et recomanem que busquis en el  Cercador d’esplais  , l’esplai que tinguis més proper i hi contactis directament. Ningú millor que els propis esplais saben la necessitat d’incorporar de monitors/es que tenen i la possibilitat d’encaixar-hi persones en pràctiques. Si no te’n surts, pots contactar amb el tècnic/a del teu sector geogràfic perquè et doni un cop de mà a l’hora de buscar esplai.

Documents útils per entendre la participació a Esplac