El Consell de la Joventut de Barcelona va emetre ahir un comunicat que lamenta que el nou govern del consistori barceloní, liderat per Ada Colau, no comtempli una regidoria pròpia d’Adolescència i Joventut, que depengui directament d’Alcaldia.

Esplais Catalans volem compartir aquest comunicat, que reproduïm a continuació:

” LES ENTITATS JUVENILS LAMENTEN QUE EL NOU CARTIPÀS DE L’AJUNTAMENT DE BARCELONA NO CONTEMPLI UNA REGIDORIA DE JOVENTUT NI QUE AQUESTA DEPENGUI D’ALCALDIA

Comunicat del CJB, 16/06/2015

El Consell de la Joventut de Barcelona lamenta que Barcelona en Comú, candidatura que governarà la ciutat de Barcelona durant els propers 4 anys, no hagi incorporat una regidoria específica de Joventut ni que aquesta pengi d’alcaldia. Joventut formarà part de l’àrea de Drets Socials, i concretament de la Regidoria de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI encapçalada per Laura Pérez.

Les persones joves, juntament amb dones i població migrada, és un dels col·lectius més vulnerables i que ha patit més la crisi econòmica. La precarietat i l’atur són característiques estructurals de la joventut però aquestes s’han vist agreujades des de l’inici de la recessió tal i com ens indiquen algunes xifres de la ciutat de Barcelona: l’augment de l’atur entre persones menors de 25 anys ha augmentat un 60% des del 2008 i un 54% entre menors de 30 anys; la població jove aturada el 2014 ha estat de 32.300 persones (una cinquena part del total); l’atur de llarga durada(indicador de risc d’exclusió social que entre la joventut pot tenir conseqüències negatives al llarg de tota la trajectòria laboral de l’individu) es situa en el 14,7% entre les persones menors de 30 anys; i la temporalitat laboral juvenil és del 42% (el 90% dels contractes formalitzats durant el 2014 a la ciutat van ser temporals). Aquesta situació ha abocat a moltes barcelonines i barcelonins a marxar a l’estranger a la recerca d’oportunitats laborals i vitals que no troben a la seva ciutat: en l’actualitat hi ha 22.020 joves d’entre 15 i 29 anys registrats a l’estranger, un 62,5% que el 2009.

Davant aquesta situació, el CJB considera imprescindible que la lluita contra l’atur, l’exili i la precarietat juvenil esdevingui una de les prioritats del nou consistori i s’utilitzin eines com el Pla de Xoc contra l’Atur Juvenil i el Pla Director de Polítiques d’Adolescència i Joventut 2013-2016 per fer front a aquesta xacra social. Malauradament, el primer gest conegut en aquest sentit és la desaparició -després de 20 anys-, de la paraula “Joventut” de la regidoria que impulsarà polítiques  juvenils transversals, decisió totalment decepcionant per la joventut i les entitats juvenils de la ciutat.

Tot i que el CJB és conscient de la complexitat que representa governar amb 11 regidors i regidores, reivindica la necessitat que les polítiques de joventut, transversals i integrals, siguin una de les prioritats en els propers anys per tal de fer front a una problemàtica estructural que pateix la joventut barcelonina. Com a plataforma interassociativa que coordina i representa les principals entitats juvenils de la ciutat, el CJB treballarà per a continuar essent un òrgan d’interlocució amb l’Ajuntament de Barcelona i d’altres institucions, i ser agent actiu en la definició de les polítiques de joventut i en tots aquells temes que afecten a la gent jove, tal i com ha estat en els últims anys amb els diferents governs que ha tingut la ciutat.

Per tot això, el CJB exigeix que en les possibles modificacions del govern que hi hagi en els propers quatre anys, s’incorpori -de nou-, la Regidoria d’Adolescència i Joventut i que aquesta depengui d’Alcaldia.

Tot i aixi celebrem que des d’Alcaldia s’hagin posat en contacte amb el CJB per tal de mantenir unareunió demà dimecres i poder traslladar la necessitat d’abordar totes aquelles polítiques de joventut que fomentin i enforteixin el ric teixit associatiu juvenil del que gaudeix Barcelona i que garanteixi que totes les persones joves puguin desenvolupar un projecte laboral i vital, digne, ple i autònom.

Aquí teniu el comunicat original al web del CJB.