Monifesta’t 2016

Monifesta't 2016

Aquest any 2016 volem dur a terme de nou la Monifesta’t, la trobada de monitors i monitores voluntàries d’Esplais Catalans: dos dies plens d’activitats, formacions i on més de 700 persones entre joves, monitors i monitores i organitzadors/es reivindiquem l’important tasca educativa dels esplais.

En aquesta ocasió la trobada tindrà lloc a Berga els dies 16 i 17 d’abril de 2016.

Els objectius generals que ens hem marcat per a la trobada són:

  • Augmentar el sentiment de pertinença de totes les monitores i monitors cap a Esplais Catalans, fent-les partícips de debats sobre l’associació.
  • Donar a conèixer Esplac i els esplais del Berguedà a la comarca i a tota Catalunya.
  • Fer ressò de la feina que fan les monitores i monitors dissabte rere dissabte, durant les activitats de vacances i, en general, en el dia a dia als seus barris i pobles.
  • Involucrar les monis de tots els esplais en la preparació, millorant el procés respecte fa dos anys i adaptant-nos a la realitat de cada sector i esplai.
  • Visualitzar el territori en les activitats que duem a terme, potenciant els sectors i el sentiment de pertinença cap a aquests.
  • Donar a conèixer a les monitores i monitors els recursos que generem des d’Esplais Catalans per donar suport a la seva tasca i millorar-la.

Les inscripcions es realitzaran en dues fases:

  • 1a fase: del 3 al 20 de març (amb la samarreta)
  • 2a fase: del 21 de març al 3 d’abril (sense la samarreta).

El dia 3 de març a les 00:01 s’obre la 1a fase de les inscripcions de la Monifesta’t a l’EsplacNet, la intranet dels esplais. Trobareu el formulari a l’apartat de Trobades, accedint amb el vostre nom d’usuari i contrasenya.

Si sou socis i sòcies col·laboradores d’Esplac, podeu inscriure-us a través d‘aquest formulari en els mateixos terminis i fases esmentats anteriorment.

Programa_Monifesta't_Digital-02

Durant la Monifesta’t hi haurà diferents activitats, obertes a tothom que hi vulgui participar que s’aniran realitzant de forma simultània durant les diferents franges horarìes.

A cada una d’aquestes franges, hi preval un tipus d’activitat, tot i que es poden organitzar també activitats paral·leles de diferents tipologies.

D’aquesta manera, els participants poden triar quines activitats faran. Algunes de les activitats es faran en més d’un.

JOCS I ACTIVITATS TRANSVERSALS

ASSASSÍ Per atzar, es repartiran uns papers amb el nom i cognom, nom d’esplai i sector de cada inscrit i inscrita a la monifesta’t, llavors el que s’haurà d’aconseguir és trobar a aquesta persona i fer li un petó (assassinar-lo) sense que ningú se n’adoni.
MURAL “Què significa per tu ser de l’esplai?”
MURAL OBERT «per mi una actitud sexista és….»

JOCS I ACTIVITATS DE CONEIXENÇA

Matí 1 11 -12.30h / Matí 2 12.30 – 14h
MACRO GUERRA DE PETONS Que només els petons ens fagin tancar la boca! Coneixem els monis dels esplais a través d’un joc de coneixença basat en una competició d’equips, el que més petoner sigui guanya!
RANXO (joc)
REVALORITZA’T! Es dóna un boli a cada grup i l’han d’anar canviant per coses de més valor amb persones del poble. Un cop acabat el temps han de tornar al punt de trobada on hauran de defensar perquè el seu objecte és el de més valor (monetari, emocional…). Finalment, en assemblea es decideix (després de les defenses de cada grup) quin és l’objecte de més valor.

ACTIVITATS FORMATIVES

TARDA 1 , de 15.45 a 17.45h

Taller de teles
Skape room Entrareu dins d’una sala i haureu d’intentar sortir-ne en un màxim de temps de 30 minuts.
Alcohol i tabac (a l’esplai) en l’equip de monitores Què passa quan detectem el consum amb els joves de l’esplai? Cal treballar-ne, parlar-ne i debatre? O en tenim prou amb deixar-los fer si s’amaguen prou? Ho prohibim? Defensem el consum responsable? I què passa amb l’equip de monitors? Seguim l’exemple del que demanem als joves? Tenim la mateixa actitud dins i fora de l’esplai?
Posarem a debat i aprofundirem i reflexionarem sobre diferents idees a traves de dinàmiques i reflexions conjuntes amb els participants
Implicació i compromís d’infants i famílies en les decisions de l’esplai Què en sabem de la participació? Quins espais participatius hi ha a l’esplai? Qui en participa? Quins reptes, dubtes, neguits i contradiccions tenim a l’hora de voler ser més participatives?
Posarem a debat i aprofundirem i reflexionarem sobre diferents idees a traves de dinàmiques i reflexions conjuntes amb els participants
Actualitzem-nos! Sabeu de què parlen els Estatuts i el Reglament de Règim Intern d’Esplais Catalans? Com defineixen els valors de l’entitat i quins en recullen? Aprofitem la Monifesta’t per debatre els punts més transcendents, perquè l’essència d’Esplac no canvia, però cal adequar el llenguatge a la realitat!
Que les contradiccions no puguin amb nosaltres, siguem #MonisImparables Vivim en un món cada vegada més complex i interconnectat. L’esplai no està aïllat del que passa al seu voltant i nosaltres com a monis sovint hem de confrontar contradiccions entre allò que fem i el que pensem. En som realment conscients? Com podem gestionar aquests “mals de panxa”? Seríem capaces d’evitar-les? O més val acceptar que som uns hipòcrites?
La música a l’esplai Espai per a compartir les experiències i projectes musicals que hem viscut als nostres esplais i fer un anàlisi de l’ús de la música com a eina educativa a l’esplai
Treballem el gènere a traves del cos i l’expressió Gènere a través del cos i l’expressió, serà un taller vivencial per parlar i pensar sobre nosaltres mateixes posant en dubte mites com el de l’amor romàntic. Fer-nos més conscients de la construcció ens ajuda a la deconstrucció.
Present i futur de la UE El procés d’integració europeu afronta diferents reptes a nivell econòmic, social, polític,… Que impliquen crisis en diferents fronts, durant el debat discutirem sobre quina és la UE que volem i què caldria que passés perquè tingués sentit. Parlarem de legitimitat democràtica, participació, mecanismes de control,… I tot allò que vulguem!
Emociona’t a la Monifesta’t Treballeu les emocions als vostres esplais? Coneixeu quines són i com les poden treballar? Com podem crear un espai emocionalment sa a l’esplai?
Si vols coneìxer i viure en primera persona dinàmiques sobre educació emocional, aquesta és la teva activitat! No t’ho pensis més, i deixa’t emocionar
Inercanvi d’experiències de rutes Espai per a compartir experiències sorbre les millors rutes que heu fet com esplais i tots els dubtes que sorgeixen a l’hora de preparar-ne una: On anem de ruta? Què cal tenir en compte abans de marxar? Què ens hem d’endur? Quanta estona podem caminar? On podem dormir? Quins documents hem de dur a sobre?
Inercanvi d’experiències de campaments Espai per a compartir experiències sorbre la realització dels campaments i tots els dubtes que sorgeixen a l’hora d’organitxar-los: Com triem el terreny d’acampada? De quins serveis i comoditats podem prescindir? Quins documents hem de dur a sobre?
L’alimentació a l’esplai Esmorzar, dinar, berenar i sopar és imprescindible per a carregar els infants, joves i monis d’energia de l’esplai! Però… com fem uns menús equilibrats durant les Colònies, Campaments i Rutes? Com calculem les mides per anar a comprar? Quines són les claus per a que funcioni la intendència a les activitats?
Consum responsable a l’esplai La tasca educativa dels esplais genera impactes en el nostre entorn: cobrem quotes, gestionem subvencions públiques, fem compres de material, anem amb transport, comprem menjar, etc. Quins canvis podem fer per tal de generar impactes positius a la societat en relació a la gestió de recursos? Compartim idees per a fer una gestió de recursos responsable a l’esplai!
Gestió econòmica a l’esplai Com gestionem els comptes de l’esplai? tenim controlades totes els novetats fiscals? Gestionem beques? Com ho fem? Compartim idees, eines i recursos per a fer més clars els números i assegurar una gestió econòmica responsable i d’acord amb la nostra manera de funcionar a l’esplai
Intercanvi de jocs I avui a què juguem? El joc és l’eina educativa dels esplais i no podem oblidar que jugar és un dret, una font d’aprenentatge, de socialització i de creixement personal. Aquest és un espai per a compartir i provar nous jocs i noves versions dels jocs de sempre.
Intercanvi d’experiències d’organització de l’esplai Com ens organitzem a l’esplai? A l’equip de monis tenim càrregs o comissions? Ens funcionen? Quin és l’organigrama de l’esplai? quin paper hi juga l’equip de monis? i els infants i joves? i les famílies? i les entitats i administracions properes? Fem un intercanvi d’experiències organitzatives per a recollir idees que ens ajugdin a millorar l’organitació de la nostra entitat
Intercanvi d’activitats de nit Quines activitats fem durant els campaments, colònies i rutes? Ens activem per cansar-nos i dormir molt? ens relaxem per dormir tranquils? Aprofitem la foscor de la nit per jugar a amagar-nos? Per treballar la por?
La situació de la infància a Palestina En el marc del projecte Brigades a Palestina, la comissió internacional d’Esplac vol sensibilitzar i donar a conèixer la situació de la infància a Palestina i alhora, animar a monis a impliacar-se en el grup de treball
Parlem de transexualitat i diversitat de gènere Mitjançant diversos recursos visuals farem una posada en comú d’idees diverses per dur a la pràctica dels nostres espais educatius una perspectiva de gènere real i inclusiva on tinguem en compte tota diversitat
Tallers de Reduïnt Petjada
Detecció de conductes de risc Els monitors/es gaudeixen d’una posició estratègica pel que fa a la capacitat de conèixer la realitat del grup i de les necessitats individuals del grup; la seva posició com a referent el converteixen en una persona amb capacitat d’intervenció per contribuir a millorar les vides d’infants i joves. En aquest sentit des dels esplais s’ha de facilitar el treball de valors, d’actituds i la promoció d’hàbits saludables.
La formació ens proposa treballar al voltant de l’educació per la salut com a eix transversal en el món del lleure posant especial interès en aquelles eines, recursos i elements que facilitaran la intervenció educativa en relació a aquesta qüestió.
Els drets dels infants a l’associacionisme educatiu Amb aquesta formació es vol familiaritzar els monitors/es amb conceptes bàsics relacionats amb els drets dels infants i dotar-los de recursos i eines per treballar-los al llarg del curs amb els participants de l’esplai a través de jocs i de dinàmiques.
Finançament i Banca ètica Aquest curs pretén abordar de forma general els aspectes relacionats amb el finançament d’una associació, centrant-se en conèixer els diferents tipus de finançament (propi, públic i privat) i els aspectes a tenir en compte per al seu correcte desenvolupament. També pretén incidir en la necessitat que les associacions estableixin criteris en quan a la seva forma de finançar-se per tal que la seva economia sigui coherent amb la seva ideologia.
Diversitat funcional Amb aquesta càpsula formativa es pretén que els participants adquireixin un coneixement general en relació al col·lectiu d’infants, d’adolescents i de joves amb necessitats educatives específiques, per tal que puguin entendre’ls millor i desenvolupar la seva tasca educativa de forma més òptima. També s’ofereixen eines i recursos per a la intervenció educativa.
Gestió de la por Què ens fa por? Què ens passa quan tenim por? Fem passar por als infants i joves a les activitats de nit? Com ho fem? Tenim prou eines per a transformar la por en un moment d’aprenentge, de reptes i de cohesió?
Resolució de conflictes
La orientació i la preparació de les excursions
Les noves tecnologies. En podem fer un ús pedagògic?
Detecció de l’abús sexual Quines eines tenim a l’esplai per detectar l’abús sexual? Què passa quan tenim algun indici o certesa que pot estar passant? Quins passos hem de seguir? Quin és el paper de l’esplai en el procès? Quines responsabilitats tenim?

TARDA 2 , de 18.30 a 20.30h

Les mateixes activitats

NIT

Espai Alliberat
de 22.30 a 24.30
CONCERT THUG LIVE BAND Grup de versions. Patxanga, tralla, rock simfònic i cabaret-rock. Gresca & Xerinola local party
de 24.30 a 02
DJ Ketzy Patxanga, merequetengue i els millors “hits del verano”. Ex-muni del Roques Albes de Sallent i fent tremolar el país sencer, la PD Ketzy ho rebentarà tot!! Estigueu preparades i preparats per remenar el cos fins que no pogueu més!”

ACTIVITATS REIVINDICATIVES

Zumba (de 9 a 10h)

Acte de matí (de 10 a 12h)

ACTE REIVINDICATIU (de 12 a 14h)

Totes les persones que formem part d’Esplais Catalans participem en el disseny, la preparació i el desenvolupament de la Monifesta’t. Però hi ha algunes persones que formaran part d’un equip encarregat de garantir el funcionament general de la trobada: el grup d’ORGANITZACIÓ.

Si voleu formar part de l’organització cliqueu aquí i ompliu el formulari amb les vostres dades i les activitats que preferiu dinamitzar o realitzar.

Tots els monitors i monitores seran responsables del bon funcionament de la trobada amb el seu compromís en l’acompliment d’horaris, el respecte a la normativa dels diferents espais de la trobada, la seva participació activa i, sobretot, la seva motivació!

La Monifesta’t tindrà lloc a diversos espais de la població de Berga el 16 i 17 d’abril. Fer la trobada al Bages-Berguedà és una manera de donar a conèixer qui som i què fem en aquest sector, per a què se’ns escolti i se’ns reconegui la feina que es fa dia a dia a cada un dels llocs on un esplai desenvolupa la seva activitat.

Afegirem properament un mapa on trobareu els diferents espais en què es desenvoluparà la trobada.

Vídeo-teaser de la Monifesta't 2016 (sector Bages-Berguedà)