La Comissió de Gènere d’Esplais Catalans us proposem eines per a treballar sobre la violència de gènere als esplais, per tal de poder combatre-la millor. Ara que s’acosta el 25 de novembre, Dia internacional contra la violència de gènere, és un bon moment per fer-ho

Al llarg de la setmana incorporarem enllaços en aquest article de recursos diversos com pel·lícules, documentals, contes o textos que poden servir per incentivar la reflexió sobre el tema.

Aquest documental està dirigit per Isabel Coixet, i fa una revisió del paper de la dona en la societat espanyola en els últims 50 anys a través dels anuncis televisius i de la repercussió que té la violència de gènere en els mitjans de comunicació.
El documental es pot treballar amb joves per tal de fer un debat posterior al seu visionat. Si us ajuda, aquí teniu algunes preguntes que poden obrir el debat:
  • Què és el que us ha sorprès o cridat més l’atenció?
  • Quins anuncis sexistes has vist? Què t’han suggerit?
  • Com creus que la publicitat condiciona a les persones? Ii a tu en concret?
  • Actualment, els anuncis sexistes venen? Per què?

2. Activitat: Reflexionant l’actualitat

Seguim treballant per generar recursos en perspectiva feminista per als esplais, i el document “Reflexionant l’actualitat” n’és un. Busqueu i remeneu pel Banc de Recursos i segur que trobeu altres activitats interessants. Us animem també a que pengeu i compartiu les vostres activitats!

L’activitat que compartim al Banc de Recursos pretén treballar qüestions com les violències de gènere, l’amor romàntic i situacions sexistes que vivim en el nostre dia a dia. Està dirigida a joves, tot i que es pot adaptar a diferents edats i en funció del grup al qual va dirigit.

Consta de tres parts. En la primera, s’introdueixen conceptes clau com els estereotips de gènere, els canons de bellesa o la coeducació a través de la seva vivència. Per fer-ho, es planteja un role playing amb situacions properes i conegudes per als joves, que creï petits conflictes als quals s’hauran d’afrontar.

La segona part de l’activitat, se centra en l’amor romàntic a través del visionat de vídeos on es reprodueixen aquestes relacions basades en el control, la gelosia, les relacions de poder, etc. S’analitzen també situacions sexistes a través dels mitjans de comunicació, generant una visió critica, reflexiva i personal de la notícia.

Per acabar, es recull tot el que s’ha treballat en un mural conjunt, per expressar totes aquestes idees i deixar-nos endur per la creativitat i la imaginació!